Митровић: Пропаст наметнутог правосуђа

06.11.2023 Актуелно

Правник Славко Митровић рекао је да предсједника Републике Српске Милорада Додика противправно прогоне Кристијан Шмит, Тужилаштво и Суд БиХ примјењујући одлуку њемачког држављанина која није закон, истичући да ће то пропасти, као и БиХ.

Митровић је указао да Тужилаштво и Суд БиХ воде кривични поступак против предсједника Републике Српске Милорада Додика који је поступао по Уставу Републике Српске и директора „Службеног гласника“ Милоша Лукића који је поштујући законску обавезу наложио објављивање закона које је донијела Народна скупштина.

– Обојица су су поштовала Устав БиХ по коме је „БиХ демократска држава која функционише у складу са владавином права и има слободне и демократске изборе“ – пише Митровић у ауторском тексту за „Глас Српске“.

Он је навео да Шмит по три основа није могао доносити законе.

– Прво није Парламентарна скупштина, други такозвана „бонска овлашћења“ се односе на доношење одлука из надлежности Предсједништва БиХ и Савјета министара, а не и Парламентарне скупштине и треће по дописаним бонским закључцима које је извршио ОХР, треба у питању бити „кључни закон“ кога је претходно одбила донијети Парламентарна скупштина – истакао је Митровић.

Он је нагласио да Шмит, чак и да јесте високи представник, није могао донијети измјене и допуне Кривичног закона БиХ „којима штити своју задњицу како каже предсједник Хрватске Зоран Милановић“.

– Милановић каже – пензионисани њемачки политичар који није оставио никакав траг, да би заштитио своју задњицу и своју репутацију промијенио је кривични закон према којем је оно што је Додик направио „кривично дјело“. То се зове колонијална управа и то уништава ту земљу. БиХ је трапаво, траљаво, неспособно вођена колонија на којој се иживљава шачица трећеразредних бирократа – подсјећа Митровић.

Послије седам високих представника који су имали потврђивање Савјета безбједности УН, наводи Митровић, у БиХ се ушуњао Шмит, кога је без овлашћења из Дејтонског споразума „званично“ именовала неколицина амбасадора западних земаља у Сарајеву.

– Није било тражења страна потписница, како то предвиђа Анекс 10 Дејтонског споразума, а Република Српска је изричито закључцима Народне скупштине од 10. марта 2021. нагласила да више не прихвата било ког високог представника. Није било ни потврде Шмита у Савјету безбједности УН. Напротив, на сједници одржаној 22. јула 2021. Савјет безбједности УН је одбио именовање Шмита за високог представника – подсјетио је Митровић.

Све то, каже он, не смета Шмиту „корумпираном високом мјесечном платом од педесетак хиљада марака да играјући дворску луду неколико западних амбасада у Сарајеву себе представља високим представником“.

Митровић је поновио да је познато да је Њемачка „шутнула“ Шмита у БиХ, након неколико пропалих покушаја његовог именовања на било какву функцију у тој земљи.

– Та криминална штеточина је спремна да игра све – Ромеа, Јулију, будалину, оног хистерика, баш све. Није мало 25.000 евра, 300.000 годишње, до сада 650.000 евра. Нема пореза, а иду и додаци на путовања, смјештај, опасност од загађене воде, лоших путева, нередовног авио-саобраћаја и друго“ – навео је Митровић.

Архива