Додик: „С љубављу храбрим срцима“ највеће хумано достигнуће Српске

01.11.2023 Актуелно

Увијек се радо сјећам, а на лицу не покушавам да сакријем одраз искрених осјећања поноса на помен прве донаторске вечери „С љубављу храбрим срцима”. Одржана је 29. децембра 2010. године и тада је за помоћ дјеци из Републике Српске обољелој од малигних болести прикупљено 300.000 КМ, а нама иницијаторима постала је инспирација и путоказ за будуће дјеловање, рекао је предсједник Републике Српсек Милорад Додик.

– Тог децембра исписана је прва страница приче о хуманости и топлини, а у годинама које ће услиједити странице су се низале, износ прикупљених средстава у сврху лијечења дјеце повећавао, а “С љубављу храбрим срцима” постаје синоним за синергијску акцију у којој институције Републике Српске и грађани имају прилику да искажу љубав и солидарност са свима којима је помоћ потребна – навео је Додик.

Истакао је да је свака наредна донаторска вече од 13, колико је до сада укупно у континуитету одржано, носила различиту тематику.

– Али и циљ и мисија „С љубављу храбрим срцима“ до данас остали су непромијењени – изјавио је Додик.

Каже да их је свих ових година водила мисао да уколико спасимо једно дијете, да смо спасили нечији цијели свијет.

– Снага коју нам је уносила била је довољна да испунимо своју дужност и да максимум енергије усмјеримо ка стварању безбрижног дјетињства и незамјењиве дјечје радости.Непроцјењива је искра осјећања која се у нама будила сваки пут када смо на малим, њежним, невиним лицима угледали осмијех. Године им не дозвољавају да осјете сву тежину с којом се носе, а коју им је живот неправедно додијелио. Посебан осјећај буде и сузе среће на лицима њихових родитеља када се суоче са сазнањем да у тој исцрпној борби нису сами, када осјете емпатију суграђана, али и институција Републике Српске – рекао је Додик.

Ипак, да би се прича “С љубављу храбрим срцима” суштински разумјела, потребно је сагледати све оно чему је она до сада посредовала.

– Да су грађани препознали хуманост и потенцијал ове хуманитарне акције, а са друге стране показали да у Републици Српској живе истинске патриоте, са жељом и вољом да покажу солидарност с њиховим малим суграђанима којима је помоћ потребна, било нам је јасно већ наредне, 2011. године, када је током донаторске вечери за дјецу с потешкоћама у развоју прикупљено 550.000 КМ – каже предсједник Српске.

На иницијативу Удружења „Одрасли за дјецу Републике Српске“, 2012. године, на трећој донаторској вечери, за помоћ дјеци обољелој од дијабетеса у Републици Српској, односно куповину инзулинских пумпи, прикупљено је 700.000 КМ.

– Четврта донаторска веча „С љубављу храбрим срцима“ одржана је 2013. године с циљем помоћи дјеци с аутизмом, а прикупљено је 607.000 КМ. Јубиларна, пета, у децембру 2014. године прикупила је 850.000 КМ за изградњу Родитељске куће, чији значај је вишеструк. Служи за бесплатан смјештај родитељима и дјеци која се на Одјељењу хематоонкологије лијече од малигних болести. Осим бесплатног смјештаја обољелој дјеци и њиховим родитељима, кућа пружа подршку, топлу породичну атмосферу и мјесто на којем бар на тренутак могу да забораве на лијечење и кроз игру врате дио нарушеног дјетињства – подсјетио је Додик.

Центар за ријетке болести Републике Српске био је иницијатор акције да се средства прикупљена током шесте донаторске вечери „С љубављу храбрим срцима” усмјере на помоћ дјеци с ријетким генетским обољењима.

– У те сврхе прикупљено је 820.000 КМ, а седма донаторска вече одржана је 2016. године, за изградњу Центра за превенцију развојних тешкоћа за мајку и дијете, што је био циљ те године. Одржана је на иницијативу Центра за превенцију развојних тешкоћа „За мајку и дијете“, а прикупљено је 1,3 милиона КМ – навео је Додик.

Осма донаторска вече посебно је значајна јер је након тог догађаја хуманост у Републици Српској добила нову димензију, стотинама родитеља улила наду, а генерацијама дјеце вратила осмијех на лице и осигурала право на безбрижно дјетињство.

– Након што је под покровитељством предсједника Републике Српске у децембру 2017. године одржана донаторска вече “С љубављу храбрим срцима” почео је с радом Фонд солидарности, којем је за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству прослијеђено тада прикупљених 1.361.528 КМ – истакао је Додик.

Током девете донаторске вечери прикупљено је 1.438.038 КМ за набавку уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце с поремећајима кретања, док је наредне године за изградњу дневних центара за дјецу с потешкоћама у развоју у Бањалуци и Требињу прикупљено 1.254.000 КМ.

– Хуманитарна прича се није угасила ни током пандемије вируса корона, те су од 2020. године до данас одржане још три хуманитарне вечери, а средства су усмјерена на оснивање прве банке хуманог млијека у Српској, на иницијативу Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце “Мрвице”, прикупљање средстава за набавку превозних средстава за дјецу с интелектуалним потешкоћама, те набавку транспортних инкубатора – нагласио је предсједник Српске.

Истиче да је важно напоменути да су транспортни инкубатори омогућили витално важан савремени неонатални транспорт, а поред донација болницама широм Републике Српске, показана је и солидарност с нашим народом на Косову и Метохији, који живи у тешким условима, те је један такав инкубатор дониран болници у Косовској Митровици.

– Поред хуманости, тиме су послате и поруке подршке да истрају у борби за опстанак на вијековним огњиштима и чувају нашу свету, српску земљу – рекао је Додик.

Навео је да постоји намјера да један такав инкубатор буде дониран и неком од породилишта у ФБиХ, уколико буде средстава.

– Хуманост нема границе и важан је живот сваког дјетета, гдје год оно живјело, које боје коже било и којој нацији припадало. Пред потресним причама и тешким животним судбинама недужних бића свако политиканство и махинације губе смисао и постају небитни. Неупоредиво је свако лично признање са свијешћу да си спасио само један живот, а акцијом „С љубављу храбрим срцима“ спасли смо их много више. Веће признање од тога никоме није потребно – јасан је Додик.

ФОНД СОЛИДАРНОСТИ

Као трајни гарант подршке институција Републике Српске родитељима са дјецом чије стање захтијева дијагностику и лијечење у иностранству, из једне од тих 13 донаторских вечери “С љубављу храбрим срцима”, родио се Фонд солидарности, још једна круна рада и институција љубави, храбрости и солидарности, а лишена свих политичких манипулација.

– Република Српска је оснивањем Фонда солидарности системски ријешила једно од најважнијих питања – финансирање лијечења и дијагностике дјеце у иностранству. Средства Фонда солидарности одобравају се поједностављеном процедуром за дијагностику и лијечење у иностранству дјеце узраста до 18 година, која су осигурана лица Фонда здравственог осигурања Српске и држављани БиХ – поручио је Додик.

Фонд солидарности тренутно на рачунима располаже са 18.386.410 КМ, а од почетка рада па до данас финансирани су лијечење и дијагностика за 617 дјеце из Републике Српске, за шта је издвојено више од 35 милиона КМ. Фонд солидарности издао је 1.139 рјешења за лијечење у иностранству, јер нека дјеца одлазе на лијечење више пута у току године, а дјеца из Републике Српске лијечена су у референтним клиникама широм свијета, у Њемачкој, САД, Француској, Италији, Турској, Аустрији, Шпанији, Словенији, Хрватској, Србији, Белгији, Холандији и другим земљама.

Архива