Додик: О имовини нема разговора; Српска финансијски и политички стабилна

05.11.2023 Актуелно

Република Српска је финансијски и политички стабилна, упркос сталним и злонамјерним опструкцијама, каже предсједник Милорад Додик. У изјави за Радио Републике Српске Додик каже да ће предложити да минимална плата буде 1.050 марака и да очекује да ће то Влада и социјални партнери подржати.

О заједничким пројектима јуче је каже Додик у Суботици разговараo са мађарским премијером Виктором Орбаном и предсједником Србије Александром Вучићем.

И док је са Вучићем разговарао о развоју инфраструктуре, али и осталим актуелним питањима , Додик је Орбана информисао да мађарски програм подршке за пољопривреднике Српске тече добро, те да његов други круг показује боље резултате и већу заинтересованост грађана него у првом.

– Разговарали смо и о неким другим питањима наше сарадње. Констатовали смо да се одвија у најбољем реду. Наговијестили смо да ћемо у јануару имати први наш шестомјесечни састанак који смо договорили. Да одржимо састанак поводом анализе и р еализације постојећих договора и успостављања неких нових договора – навео је Додик.

Додик је поновио да повећање нивоа плата у Српској мора бити стални циљ и да остаје при приједлогу да минимална плата у сљедећој години буде 1.050 марака.

– Ја ћу остати при том свом приједлогу и вјерујем да ћу придобити подршку прије свега Владе око тога и да ћемо када дође то вријеме пред нову годину утврдити тај ниво плате од 1.050 марака, као минимална плата у Републици Српској – каже Додик.

Сви економски резултати и показатељи које има актуелна власт у Српској говоре о финансијској и политичкој стабилности, упркос сталним опструкцијама злих људи попут америчког амбасадора у БиХ и осталих, који настоје директно да утичу на ограничење финансирања у Републици, каже Додик.

Указао је и на чињеницу да је на сједници Савјета безбједности УН-а разговарано о продужењу мисије Алтеа и да су западни чланови схватили да, ако се тамо појави Кристијан Шмит да би то могло угрозити договор са Русијом, Кином и другим чланицама. И то потврђује да Шмит нема легитимитет, каже предсједник Српске.

– Његови покушаји да на неким медијима прича исту своју причу игноришући реалности је апсолутно говори о томе да он има проблема с легитимитетом и легалношћу – јасан је Додик.

Додик каже да је Дејтонски споразум девастиран, да у БиХ егзистирају политике које би да све централизују у Сарајеву и да направе унитарну БиХ, а да Република Српска постане протоколарна прича – најбољи примјер за то је, каже, покушај одузимања имовине.

– И то се наравно неће десити, прије ће БиХ пропасти и распасти се него што ће они успјети да на било који начин, па чак и неким апстрактним рјешењима доведу то у питање. Дакле имовина је нешто што се не може дирати, неће се дирати и Република Српска нема никакву дилему око тога – поручио је Додик.

О урушавању Дејтона и колико су неодрживи односи у БиХ довољно говори и судски процес против Додика. То није правосудни поступак, већ инквизиција према Републици Српској и мени лично, каже Додик и додаје – пошто је то политички процес ми ћемо се према томе односити искључиво политички, јер ту нема чињеница. У накарадној земљи каква је БиХ морамо се изборити да очувамо Републику Српску на темељима које неће моћи да уруши ароганција ни америчких ни бриселски службеника, закључио је Додик.

Архива