Цвијановићева на Париском мировном форуму; Разговарала са Вучићем, Милатовићем и Ковачевским

10.11.2023 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић наставља посјету Француској, гдје заједно са лидерима региона присуствује Париском мировном форуму.

Цвијановићева је на маргинама Форума разговарала са предсједником Србије Александром Вучићем, Црне Горе Јаковом Милатовићем и предсједником Владе Сјеверне Македоније Димитром Ковачевским.

Цвијановићева ће данас са бошњачким и хрватским чланом Предсједништва учествовати на Париском мировном форуму посвећеном највећим изазовима и тражењу ефикасних одговора за најбитније изазове у свијету.

Форум је окупља представнике међународних организација и лидера ндржава.

У фокусу Форума је управљање посљедица кризе у свијету, климатске промјене и еколошка рјешења, његовање инклузивнијег и праведнијег друштва.

Уводно обраћање има француски предсједник Емануел Макрон.

Цвијановићева ће у послијеподневним часовима положити цвијеће на споменике краљу Александру Првом и краљу Петру Првом Карађорђевићу.

На јучерашњем састанку на којем је Цвијановићева била са друга два члана Предсједништва, француском предсједнику Емануелу Макрону појаснила је да Република Српска брани уставност БиХ и није реметилачки фактор.

Пренијела је и то да се Српска залаже за функционисање БиХ у складу са Уставом, а ту нема мјеста страним намјесницима.

Цвијановићева је претходно имала сусрете са француским посланицима и сенаторима.

Архива