Вулић: Марфи нема ништа осим болесне мржње према Србима и Српској

21.10.2023 Актуелно

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентране скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да се Мајкл Марфи узалуд труди да увјери јавност да он нема ништа са правосуђем у БиХ, док исти они којима је налогодавац кажу да не би радили мимо права и закона, али морају јер им је амерички амбасадор за петама.

– Прича Мајкла Марфија, којем се не обраћам са Његова ексцеленција, јер је он давно изашао из оквира дипломатског понашања, није ни за малу дјецу. Његово негирање и стално поваљање ‘немам ја ништа с тим’ да није тужно било би смијешно. У праву су они који кажу да је Марфи много бољи фотограф аматер, него дипломата, тако да му топло препоручујем да се посвети свом хобију умјесто што покушава да глуми дипломату јер му то очигледно не иде. Отворена и нескривена мржња према једном народу, у овом случају српском, и дипломатија, господине Марфи, никако не иду заједно – нагласила је Вулићева.

Коментаришући саопштење Амбасаде САД у БиХ у којем тврде да је немају никакву улогу у припреми оптужница против предсједника Републике Српске и вршиоца дужности директора „Службеног гласника“ и да се „не мијешају у независне судске процесе“, Вулићева је рекла да Марфи нема ништа осим болесне мржње према Србима и Републици Српској, а од Милорада Додика би могао бар да научи шта значи досљедност и припадност.

Она је навела да је Марфи једно вријеме био службеник у Амбасади у Сарајеву, да би се након неког времена вратио као амбасадор, али менталитет службеника никад није изашао из њега, јер структура која ради у Амбасади САД била је иста и тада и сада, а то су људи из Сарајева који себе воле називати „грађанима“, а БиХ „грађанском“.

„Грађани“ и „грађанска“, рекла је Вулићева, значи управо то што заступа и Марфи – унитарна бошњачка БиХ.

– Јасно је да је Доналду Трампу био мало један мандат да поправи ситуацију у Стејт Департменту, тако да се и данас врте исти мутни ликови и глуме ‘дубоку државу’. А још нам је јасније да су иницијативе попут БРИКС-а нешто о чему треба веома озбиљно да разговарамо у заједничким институцијама – оцијенила је Вулићева. 

Архива