Вулић: Да би сачувао бар мало достојанства, „милосрдном“ Марфију најбоље да иде кући

26.10.2023 Актуелно

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи, освједочени србомрзац, има бар мало дипломатске културе требао би до краја мандата да заћути, иако би му било најбоље да сачува бар мало достојанства, спакује кофере и врати се кући да не брука даље земљу из које долазе.

– Марфи апослутно не зна шта значи бити амбасадор у некој земљи. Он је себи узео за право да тужи, суди, одређује какве ће бити судске одлуке и умјесто што се бави оним што није његов посао препоручујем му да се прихвати Бечке конвенције о дипломатским односима и да је добро прочита – истакла је Вулићева за Срну.

Она је додала да бити амбасадор једне земље не значи да се може понашати као шериф у земљи домаћина, газити изборну вољу бирача, одређивати ко ће бити предсједник, отимати имовину, кога треба тужити, коме пресудити и шта све не.

– Марфи или „главни зачин“ у БиХ, с обзиром на то да се у све мијеша, све више ми личи на оно ‘како мали Перица замишља дипломатију’. Господине Марфи, нисте Ви, као и ниједан други амбасадор, дошли у БиХ да мијењате Устав, законе, да урушавате уставни сувренитет БиХ. Свиђало се Вама или не, БиХ је државна заједница састављена од два ентитета Републике Српске и ФБиХ, и три конститутивна народа – Срба, Хрвата и Бошњака – нагласила је Вулићева.

Она је поручила Марфију да БиХ никада неће бити унитарна, односно бошњачка, без обзира на сва његова настојања и пусте жеље.

– Срби то никада неће дозволити, јер ми имамо своју Републику Српску, и Марфи, заједно са својом кликом у Амбасади, може и даље да пријети, санкционише, диктира садржај кривичних пријава и пресуда назови тужиоцима и судијама у БиХ, ништа му неће помоћи, па ни онај извјештачени осмијех када каже: „Ми бринемо о српском народу у Републици Српској“.  Само немојте Ви и слични Вама да бринете о нама, јер знамо какви сте „милосрдни анђели“, искусио је српски народ веома добро ту вашу „љубав“ и у Српској и у Србији – поручила је Вулићева.

Архива