У Бањалуци „Октобарски правнички дани“; Повеља – највише признање Удружења правника уручена Додику

06.10.2023 Актуелно

На Правном факултету Универзитета у Бањалуци почело је 20. савјетовање „Октобарски правнички дани“ са међународним учешћем о теми „Изградња и функционисање правног система“.

Свечаном отварању присуствовали су и предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар правде Српске Милош Букејловић.

– Сав наш проблем у читавом глобално-политичком , а ево о правном послу је чињеница да ми бранимо своја права, а они нам одузимају и праве од нас оне који ремете, који су како они то воле да кажу „лоши момци“. Све је то важно за студенте, али важно је и за људе који се баве науком. Захвалан сам господину Витомору Поповићу што наставља традицију и држи до правничких дана и мислим да ће и посјета појазати колико је то важно и битно – рекао је Додик.

Додик је упитао како је могуће да је неко ко је завршио право или, чак, докторирао и обавља дужност судије или тужиоца спреман да у судском или тужилачком поступку прихвати да примјењује одредбе које немају утемељење у Уставу и у праву, као што су одредбе које је наметнуо Кристијан Шмит.

20. јубиларни Октобарски правнички дани (Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Он је рекао да на тај начин судије и тужиоци преузимају обавезу и, глумећи најозбиљније правнике на неправном акту, покушавају себи да осигурају лажну величину.

– То је крах права и крах организације било какве државе. БиХ се не може направити на неправу – изјавио је Додик новинарима на 20. савјетовању „Октобарски правнички дани“ на бањалучком Правном факултету.

20. јубиларни Октобарски правнички дани (Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Додик је рекао да без права нема држава ни заједница и уређеног односа међу људима нити свега онога што је право дефинисало кроз вијекове.

Он је истакао да су у данашње вријеме веома угрожени правна наука и пракса кроз унитаристичко понашање моћника.

– Предсједнику Републике Српске Милораду Додику данас је у Бањалуци уручена Повеља – највише признање Удружења правника Републике Српске.

Признање је Додику уручио предсједник Удружења правника Републике Српске Витомир Поповић током 20. савјетовања „Октобарски правнички дани“.

Додик је истакао да је поносан на функционисање правосудног система у Републици Српској.

Скупу присуствују личности из политичког и јавног живота Републике Српске, земаља региона, те велики број судија и тужилаца, правника који раде у привреди, органима управе, законодавној и извршној власти Српске и заједничких институција БиХ.

Генерални покровитељ савјетовања „Октобарски правнички дани“ је Влада Републике Српске, а организатор Удружење правника Републике Српске и Правни факултет Универзитета у Бањалуци.

Суорганизатори су Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Адвокатска комора Републике Српске, Нотарска комора Српске, те републички Центар за едукацију судија и тужилаца.

Прије почетка рада минутом ћутања одата је почаст свима који су за одбрану Српске положили животе

Архива