Шпирић: Српски делегати досљедно поштују закључке Скупштине Српске

04.10.2023 Актуелно

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је данас у Сарајеву да Клуб делегата из Републике Српске остаје на принципима закључака Народне скупштине Републике Српске и представника странака већине на нивоу институција БиХ који су рекли да закони из 14 приоритета неће бити у процедури нити усвојени док не буду припремљени приједлози закона о Уставном суду БиХ и о Суду БиХ.

Говорећи о застоју у припреми закона о Уставном суду БиХ, Шпирић је навео да се, будући да радна група при Савјету министара није урадила тај посао, мора приступити изградње повјерења, што је мукотрпан процес.

– Ово можете схватити као подстрек онима који разговарају на нивоу институција и лидерима политичких партија да се брже договарају и да се закони усвајају – рекао је Шпирић, након сједнице Дома народа на којој је оборен закон о измјенамам Закона о ПДВ-у који није добио потребну већину гласова делегата из Републике Српске.

Он је навео да су на сједници Дома народа имали три приједлога закона, два у другом, један у првом читању и да су ти закони остали у процедури.

Шпирић је истакао да је битно да су на сједници Дома народа данас биле ратификације четири важна споразума, два из берлинског процеса о потреби едукације у региону и о слободи кретања и признавању диплома, као и споразуми финансијског карактера вријединх више од 150 милиона евра, а односе се на оба ентитета.

Архива