Процес против Додика и Лукића увод у крај БиХ: Нико неће понизити Српску

16.10.2023 Актуелно

Судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића увод је у крај БиХ, порука стручњака, грађана и званичника Српске.

Из Српске је поручено да је довођење у судницу покушај да се понизи институција предсједника Српске, али да у томе неће успјети.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је зда је јасно да је процес против Додика и Лукића покушај политичког прогона и напад на Устав Републике Српске.

– Предсједник Републике Српске Милорад Додик вршио је своје уставне обавезе онако како је то прописано. Нема нити једног мјеста у којем пише да било који високи представник, па чак и можда легално изабран, да може да намеће и мијења законе. Ово је нечувено – рекла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић рекао је да је предсједник Српске данас испред Суда БиХ поручио „да могу да раде шта хоће, али не и докле хоће“.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је предсједник Републике Српске уставна категорија и има демократски изборни капацитет, а да неизабрани и нелегитимни странац покушава да нађе правни оквир да смијени или онеспособи легално и регуларно изабраног предсједника.

Адвокат предсједника Републике Српске Горан Бубић рекао је да је оптужница против предсједника Српске потпуно неразумљива због тога што се инкриминише кривично дјело које правно не постоји јер држављанин, послат нотом државе која није потписница Дејтонског мировног споразума, себе представља као законодавца.

Лукићев адвокат Миљкан Пуцар рекао је да се са тезом Тужилаштва БиХ у предмету против његовог клијента и предсједника Републике Српске поставља питање да ли ће БиХ бити чланица УН, да ли ће морати да изађе из Савјета Европе, те констатовао да се поступак одвија ненормалном и невјероватном брзином.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић нада се да ће судски процес показати истину за коју се српски народ и предсједник Српске залажу, а то је да Кристијан Шмит није високи представник.

Делегат у Клубу Срба Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да смо данас ушли у почетак краја БиХ и да је циљ овог процеса да се понизи Република Српска.

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сања Вулић рекла је да је оно што се данас могло видјети у Суду БиХ циркус и лакрдија и да оптуженима није дата прилика да изнесу своје аргументе и ставове.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да Додик са позиције предсједника Републике брани институције Српске, а не себе лично, као и право тих институција да одлучују о унутрашњим питањима Републике.

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак изјавио је да је суђење предсједнику Републике Српске политички процес.

Правник Огњен Тадић изјавио је да је данас почело суђење Суду БиХ, а Додику и Лукићу, као и да се током рочишта није могао отети утиску да је на оптуженичкој клупи у ствари требало да сједи Кристијан Шмит.

Политички аналитичар Стевица Деђански оцијенио је да је Додик пред Судом БиХ показао да Република Српска неће трпјети да јој било ко одузима државност.

Подсјећамо, предсједник Републике Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора Службеног гласника Милош Лукић нису се данас у Суду БиХ изјаснили о кривици по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита, наводећи да не разумију оптужниоцу, након чега је судија за претходно саслушање Јасмина Дедовић Ћосић констатовала да су се оптужени изјаснили да нису криви.

Додик је, након рочишта, рекао да нема повјерења у Суд БиХ и да је против њега покренут чисто политички процес без икакве правне основе у којем се желе обрачунати са Српском и с њим као предсједником.

Архива