Ковачевић: Република Српска није крпа којом може да се брише под

04.10.2023 Актуелно

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ одбацио је данас Приједлог закона о измјени Закона о порезу на додату вриједност (ПДВ) што се односи на повећање границе за регистрацију пореских обвезника са 50.000 на 100.000 КМ.

Против овог приједлога гласали су делегати у Клубу српског народа из СНСД-а, тако да закон није имао ентитетску већину.

Делегат Радован Ковачевић (СНСД) рекао је да Република Српска поштује и уважава дејтонску БиХ онако како је уредио Дејтонски споразум, као и да поштује и уважава уставни поредак у БиХ тачно онако како је одредио Устав БиХ, односно анекс четири Дејтонског споразума, наводећи да Српска поштује и све анексе тог споразума.

Према његовим ријечима, Република Српска сматра да БиХ може да функционише искључиво на договору кључних унутрашњих фактора, а то су два равноправна ентитета и три конститутивна народа.

– Република Српска се залаже за БиХ која се темељи на компромису, дијалогу и консензусу унутрашњих фактора у БиХ. Ниједна реформа у БиХ није спроведена да се Република Српске нечег није одрекла, да није пристала сваки пут да је буде мање. То је залог који је Република Српска унијела – рекао је Ковачевић.

Он је додао да то не значи да ико треба да мисли да је Република Српска нека крпа којом може да се отире под.

– Ми смо и у овом мандату пружили руку, пристали на договор, пристали на компромис, направили смо одређене кораке, међутим, свима је јасно да даље не можемо ићи док у Уставном суду БиХ сједе стране судије које треба да доносе одлуке о нашим судбинама, о нашим и о животима наших грађана – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да је Република Српска је Република слободних и поносних људи које представљају и заступају.

– Из тог разлога желим да кажем да „тешког срца“ данас гласам против одређених закона, али је потпуно јасно да ће први закон за који ћемо гласати овдје бити закон о Уставном суду. То је нешто што треба сви да разумијемо јер је то начин на који ћемо сви показати да желимо да живимо заједно и да не желимо да живимо у земљи у којој ће неко стално Србе и Хрвате да прегласава, обесправљује и угњетава. За тако нешто сараднике у нама нећете имати – рекао је Ковачевић.

Делегат Желимир Нешковић (СДС) образложио је овај законски приједлог, који се пред делегатима налази у првом читању, чији су предлагачи посланици СДС-а у Представничком дому Младен Босић и Дарко Бабаљ, наводећи да је та измјена неопходна због инфлаторних кретања и пројекције економских кретања, односно повећања цијене робе и услуга.

Он је позвао делегате да прихвате предложене измјене Закона о ПДВ-у.

Иницијативу је подржао и делегат Златко Милетић (За нове генерације).

Архива