Ковачевић: Питање имовине ријешено када је потписан Дејтонски споразум

04.10.2023 Актуелно

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да је питање имовине ријешено оног тренутка када је потписан Дејтонски мировни споразум, а они који су га потписали, пристали су на то да је она надлежност и питање ентитета, а не БиХ.

Ковачевић је, коментаришући то што су чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Денис Бећировић упутили у процедуру приједлог закона о имовини, рекао да Предсједништво БиХ нема надлежност да за ту врсту закона.

Према његовим ријечима, потпуно је јасно да се ово не ради са намјером да се проблем ријеши, него да се привуче пажња и да се проблеми у БиХ продубе.

– Овдје се ради о људима који су навикли да буду политички екстреми и који на овакав начин политички дјелују. Ми смо још спремни да сједнемо са представаницима Федерације БиХ и да договоримо да одређену имовину уступимо заједничким органима, односно, органима БиХ, на кориштење. Ту још, када смо ми у питању, не постоји проблем, али улазити у оно што је ријешио Дејтонски споразум је јако опасно и сигурно не иде у добром правцу – рекао је Ковачевић.

Бећировић и Комшић упутили су у процедуру приједлог закона о имовини у којем се наводи да је „БиХ носилац права власништва над цјелокупном државном имовином“, док је други нивои власти могу користити.

Архива