Каран: Kонтинуитет узурпације дејтонских принципа

24.10.2023 Актуелно

Доктор правних наука Синиша Каран истакао је да се може говорити о континуитету узурпације дејтонских, уставних, договорених принципа која је ишла у правцу нарушавања уставноправне снаге и позиције Републике Српске, а врхунац одузимања њених надлежности је судски поступак против предсједника Милорада Додика.

– Врхунац разбијања те уставноправне позиције је судски поступак који се води против предсједника Српске Милорада Додика. Уколико је предсједник Републике персонификација цијеле Републике, државних институција Републике Српске, напад свих ових двадесетак година на позицију Српске сада је збијен и пресонификован кроз напад на предсједника Српске – рекао је Каран на научном скупу „Балкански дијалог 2023“.

Констатујући да Дејтонски споразум сада није оно што је он прије 28 година, Каран је навео да су Српској одузимане надлежности, али да је Српска успјела да сачува свој круцијални идентитет и одржи своје снажне институције.

– Сви који су против Републике Српске сматрају да нам додатно треба одузети још и имовину и немам дилему да је судски поступак против Додика заправо врхунац одузимања надлежности Српске, јер им се он нашао на путу њиховог покушаја одузимања имовине Српске – нагласио је Каран.

Он је навео да је Дејтонски мировни споразум међународни правни акт који би по Бечкој конвенцији требао да се примјењује, а не да се мијења, као што се то дешава свих ових 28 година.

Каран је рекао и да је то међународни мировни уговор којим је прекинут рат, као и да не треба ни пренебрегнути чињеницу да тај споразум има своје анексе, од којих је Анекс четири уједно и Устав којим је дефинисан облик државног уређења.

– Треба истаћи да је кључно да је њиме формирана федерална држава са јаким и изразитим елементима конфедерације – нагласио је Каран.

Он је навео да је у свим федералним државама свијета кључно питање подјела надлежности, додајући да постоји изрека која каже да су остале само оне федералне државе које нису дирале подјелу надлежности, а све које нису ријешиле то питање су се распале.

Архива