Додик: Недопустиво уплитање у законодавство у БиХ

26.10.2023 Актуелно

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас у Сарајеву да је у БиХ потребно више уважавања и да је недопустиво било чије уплитање у законодавство у БиХ.

– Онда је све ту накардно. Не може се наравити прича о заједничкој држави на бази игнорисња једних, других, трећих или прихватња подаништва, које је овдје несумњиво огромно. Након данашњег састанка, мислим да смо даље у вези са питањем Суда БиХ него што смо били прије три мјесеца – рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка лидера парламентарних странака које чине већину на нивоу БиХ.

Он је навео да ниједна пресуда Суда БиХ, са становишта права, није одржива и да је немогуће у правној пракси да и прво и друго одјељење Суда БиХ буде формирано на истом мјесту.

– У БиХ одавно нема ни „п“ од права и свако ко покушава да прича нешто о праву у БиХ апсолутно је смијешан. У БиХ треба више уважавања – рекао је Додик.

Додик је рекао да на данашњем састанку није постигнут договор о закону о Суду БиХ и да је донекле усаглашен закон о спречавању прању новца и терористичких активности.

– Остао је проблем сједишта Апелационог одјељења. Данас смо чули да бошњачка страна није ни за Апелационо одјељење, већ за неки облик суда, што значи да се нисмо договорили. Ми сматрамо да сједиште Апелационог одјељења треба да буде у Бањалуци, партнери из ФБиХ да би требало да буде на некој другој локацији у Републици Српској – рекао је Додик, додавши да састанак није дао резултат.

Он је рекао да су поменута два закона разматрана „у пакету“, али да се нису усагласили и да зато није постигнут договор.

Додик је рекао да је ово био кључни састанак, али да изостанак договора указује да сљедећи састанак неће бити могућ.

– Ако је Бањалука људима из ФБиХ спорна, онда они негирају државност и све остало. Ако је Бањалука недостојна да би била сједиште неког органа, онда је то неко друго питање и улази у сферу психолошког- истакао је Додик, који је предсједник Републике Српске.

Архива