Митровић: Неуставно правосуђе БиХ покушава укинути Устав Српске

25.09.2023 Актуелно

Неуставно и такозвано правосуђе БиХ у виду наметнутих Тужилаштва и Суда покушава укинути Устав Републике Српске, истакао је правник Славко Митровић.

– Неуставно и такозвано правосуђе БиХ покушава укинути, не само одредбу по којој је предсједник Републике обавезан да потпише указ о проглашењу закона које доноси Народна скупштина Републике Српске, већ и саму институцију предсједника Српске, тражећи забрану политичког дјеловања за Милорада Додика и његово уклањање са политичке сцене – навео је Митровић у колумни за Глас Српске.

Подсјетио је да је оптужницу поднио тужилац Недим Ћосић, а потврдила судија Јасмина Ћосић Дедовић.

– Тај тужилац се кретао у служби уз неколико незаконитости, а крунска особина Дедовићке је њено службовање у ОХР-у и Хашком трибуналу у вријеме ослобађања Насера Орића. Као судија Суда БиХ у првостепеном поступку ослободила је Сакиба Халиловића, команданта Ељфете Весели осуђене за брутално убиство дјечака Слободана Стојановића – навео је Митровић.

Он је указао да је командна одговорност у Хашком и бошњачком сарајевском трибуналу, углавном резервисана за оптужнице и пресуде српским и хрватски генералима и политичарима, док су Бошњаци убивши неколико десетина хиљада Срба и Хрвата у протеклом грађанском рату, по бошњачком правосуђу били борци против „агресије и геноцида“.

– Такозвани Суд БиХ и даље наставља прогон Срба и заштиту муслимана, одбијајући ових дана оптужницу против 13 Бошњака за злочин у Јошаници код Фоче када је убијено 56 српских цивила, дјеце и стараца. Под притиском јавности, а још више из неких западних амбасада, оптужница је ипак потврђена, рачунајући да се у поступку све може разводнити и ослободити бошњачке злочинце – истакао је Митровић.

Он је нагласио да, када се прочита оптужница против предсједника Републике Српске Милорада Додика и директора „Службеног гласника Републике Српске“ Милоша Лукића јасно је и неправницима да ни наметнути Суд БиХ не може никога осудити на основу такве траљавости Тужилаштва БиХ које брани право к(риминалне) ш(теточине) да може донијети закон којим забрањује непровођење одлука које он наметне као туриста у пролазу.

– То је идиотски закон којим се и не крије циљ – уништење Српске прогоном, забранама и санкцијама српским функционерима. Такве законе није доносио ни Хитлер. Пресуда и није циљ, већ изазивање кризе, нестабилности и немира у Српској, кад већ ништа не могу да ријеше у Федерацији БиХ. Желе да се о себи забавимо, да нам заробе ум, да спријече бављење уставним обавезама ради којих је Додик изабран за предсједника Републике, већ трећи пут – навео је Митровић.

Он је истакао да зато Тужилаштво БиХ тражи да Суд БиХ изрекне Додику престанак обављања функције предсједника Републике Српске, а Лукићу престанак функције директора Службеног гласника Српске.

– Атак на предсједника Републике је атак на Српску. Јадночемерна и очајна СДС-ПДП опозиција никако не успијева сломити ни склонити Додика на изборима, већ то тражи од кш /Кристијан Шмит/. Не схватају да кш не испуњава жеље Србима, чак ни онима који су против Додика. Он задовољава само Хрвате и Бошњаке – закључио је Митровић.

Архива