Ковачевић: Потврђивањем оптужнице дефинитивно потврђено да је коначни циљ рушење Републике Српскеј

12.09.2023 Актуелно

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарене скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је за РТРС да је потврђивањем оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића дефинитивно потврђено да је коначни циљ рушење Српске.

– Јако је битно да грађани Републике Српске разумију да ова оптужница нема никакве везе са правом, законом, Дејтонским споразумом, Уставом и уставним поретком и, на крају, нема никакве везе са здравим разумом – истакао је Ковачевић.

Он је рекао да је Кристијан Шмит неизабрани странац који је дошао у БиХ да каже да је изнад права, закона, грађана и процедура.

– Шмит није високи представник и то је једина истина. То нема везе с тим да ли Република Српска нешто признаје или не, већ с тим да он није изабран у складу са процедуром коју прописује Дејтонски споразум – јасан је Ковачевић.

Ковачевић додаје да то није став Републике Српске, већ Савјета безбједности УН, као највишег органа у свијету, који је рекао да Шмит није високи представник.

Ковачевић је навео да је Шмит промијенио Кривични закон на основу чега се сада врши политички прогон предсједника Републике Српске и в.д. директора Службеног гласника и покушава сруштити Српска.

Ковачевић је поручио да ће се Република Српска одупријети овим покушајима јединством народа и свих институција.

– На страни Републике Српске имамо легалитет на основу Дејтонског споразума и истину, а на њиховој кршење легалитета и лаж. На нашој страни имаћемо побједу, а на њиховој пораз – истакао је он.

Ковачевић је рекао да Додик брани Републику Српску, сваког човјека и права Српске стечена Дејтонским споразумом.

– Никада нећемо пристати да нам руше и одузимају права, отимају имовину и сломе Републику Српску. Ако сломе Српску, сломили су све нас и онда за нас више овдје нема мјеста – нагласио је он.

Ковачевић је рекао да Република Српска и њени представници бране уставни поредак и штите Дејтонски споразум и да ће се одбранити јединством.

– Граница постоји и нико неће судити Републици Српској – поручио је Ковачевић.

Суд БиХ потврдио је јуче уређену оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића.

Архива