Цвијановић: Ако постоји суверенитет, показати га на дјелу

26.09.2023 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић подржала је иницијативу да у БиХ треба успоставити пуни суверенитет који подразумијева престанак страног интервенционизма, односно престанак мандата страних судија у Уставном суду БиХ и затварање Канцеларије високог представника, како је иницијално предвиђено Дејтонским споразумом.

– Ако кажемо да је БиХ суверена, онда то морамо да покажемо и на дјелу – изјавила је Цвијановићева новинарима у Источном Сарајеву говорећи о приједлогу споразума о пуном сувернитету, који је јуче на састанку у Мостару партнерима у власти на нивоу БиХ представио лидер СНСД-а Милорад Додик.

Цвијановићева је указала да је, позивати се на суверенитет, а немати га, прилично апсурдна ситуација.

Према њеним ријечима, споразум о пуном сувернитету проистиче из идеја и односа у Републици Српској, њених институција, а коначно и већине политичких странака које чине парламентарну већину.

– Став већине политичких странака у Републици Српској јесте да домаће власти треба да буду власници политичких и свих других процеса и да смо ми ти који креирају амбијент овдје и који знамо и ко су законодавци и ко је извршна власт и ко судска власт. Ми треба да одлучујемо о свему, без уплитања странаца, било да је ријеч о онима који као стране судије сједе у Уставном суду БиХ или неких легалних и нелегалних високих представника – навела је Цвијановићева.

Цвијановићева сматра да је постало апсолутно апсурдно, понижавајуће и дегутантно да неки неизабрани појединац, ко год да је, може да се стави изнад демократски изабраних институција као што су то парламенти у БиХ.

Према њеним ријечима, вријеме је да се коначно каже да су то „наши парламенти“, без обзира на то да ли је ријеч о Парламентарној скупштини БиХ или о ентитетским парламентима или о локалним заједницама и њиховим скупштинама, јер они доносе коначне одлуке и на изборима тестирају да ли су те одлуке исправне и у интересу грађана.

– Суверенитет треба показати, а не о њему причати. Мени прилично неприхватљиво дјелује да су они који се упорно позивају на суверенитет БиХ у намјери да га, кобајаги, очувају или надограде, заправо они који заговарају останак страних судија у Уставном суду БиХ и останак неких неизабраних странаца који треба да нам кроје капу овдје – нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је напоменула да су то неспојиве ствари.

Она је појаснила да се споразум односи на то да људи изабрани у институције на легалан и легитиман начин треба да креирају амбијент живота и да преузму одговорност за све процесе, као и контролу над њима.

Архива