Жунић: Додик и Цвијановићева нису само политичари, већ државници

21.08.2023 Актуелно

Шеф Клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић изјавио је да предсједник Републике Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић свакодневно показују да нису само политичари и функционери, већ истински државници, што потврђују и билатерални састанци у Будимпешти.

Жунић је оцијенио да прави државници не подлијежу притисцима, не посустају, не крију иза народа, већ стављају своје име испред народа, а Додик и Цвијановићева ових тешких дана управо то показују и доказују да их је народ изабрао са разлогом.

Он је нагласио да састанци Додика и Цвијановићеве, који су у претходна два дана одржани у Мађарској, не представљају неке успутне састанке и активности на маргинама међународног догађаја, како их неки тумаче, већ су резултат вишегодишњих дипломатских активности институција Републике Српске.

– Са друге стране, не чуди ме што одређени и медијски и политички кругови ове састанке тумаче као изненађење, јер су затворени у својим интересним круговима у којима се као смртни гријех тумачи признање тога да је Република Српска међународно признати политички субјекат, који његује добре билатералне односе – рекао је Жунић.

Жунић је истакао да су, у политичком тренутку какав је овај, ови састанци и додатни доказ да активности појединих центара Запада нису успјели у томе да Републику Српску изолују и спријече реализацију великих инфраструктурних пројеката.

– Хвала Мађарској што не прати међународни тренд и план угрожавања опстанка Срба и Републике Српске. Хвала им што имамо искреног пријатеља – рекао је Жунић.

Он је истакао и да ови састанци не представљају појединачне догађаје, већ су довели до договора нових посјета и билатералних састанака.

– Република Српска, ма колико некима то сметало, наставља да се гради и јача – и то је кључна порука, не само састанака у Мађарској, већ цјелокупне политике коју воде предсједник Додик и СНСД – закључио је Жунић.

Цвијановићева и Додик током дводневне посјете Мађарској састали су се са мађарским премијером Виктором Орбаном, предсједницима Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, Азербејџана Илхамом Алијевим, Татарстана Рустамом Минихановом, Туркменистана Сердаром Бердимухамедовом. Разговарали су и са предсједником Србије Александром Вучићем.

У оквиру посјете Мађарској, поводом обиљежавања Националног дана ове земље – Светог Стефана /Иштвана/, Додик и Цвијановићева присуствовали су и Свјетском првенству у атлетици у Државном атлетском центру у Будимпешти, те у Сентандреји, на позив Његовог преосвештенства епископа будимског Лукијана, прослави великог православног празника Преображења Господњег.

Архива