Вишковић: Правосуђе подлегло политичким притисцима дијела међународне заједнице

11.08.2023 Актуелно

Подизање оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића, оптужених за наводно кршење наметнутих измјена Кривичног закона БиХ, доказ је да је правосуђе подлегло политичким притисцима дијела међународне заједнице, изјавио је премијер Српске Радован Вишковић.

Он је истакао да је ово акт политичког прогона Милорада Додика и политике коју представља, наглашавајући да је оптужница подигнута због наводног неизвршавања одлука високог представника, иако он, заправо, не постоји, с обзиром на то да је инсталиран на ову позицију уз кршење утврђене процедуре, јер није добио сагласност Савјета безбједности УН.

– Потпуно је јасно да је ово наручена оптужница од стране оних који желе политичку елиминацију предсједника Додика. Ово је, уједно, и оптужница против политике Републике Српске, коју репрезентује предсједник Додик, а која неће и не може да одустане од борбе за наша права – навео је Вишковић.

Подсјећамо, Тужилаштва БиХ подигло је оптужницу против Додика због „непоштовања одлука Кристијана Шмита“, док је против Лукића оптужница подигнута због објаве указа у Службеном гласнику Српске.

Архива