Вишковић: Наш одговор на нападе је изградња Републике Српске

21.08.2023 Актуелно

Константни напади на Српску неће спријечити институције да развијају сваки њен дио – од Требиња до Новог Града, што ће бити настављено и убудуће, рекао је премијер Републике Српске Радован Вишковић након полагања камена темељца за изградњу нове основне школе у Источном Новом Сарајеву.

– Република Српска је стабилна, има будућност и остаје као гарант наредним покољењима – подвукао је Вишковић.

Вишковић је истакао да се изградњом нове школе гради нова будућност, као и садржаји који ће бити значајни, не само за данашње, већ и за будуће генерације.

Према његовим ријечима, школа би требала носити назив по дјевојчицама Милици Учур и Наташи Лаловић, које су убијене снајперским хицима у марту 1995. године.

– Тај крволок је знао да пуца у дјецу и он је то урадио. Ми сада, 30 година послије, шаљемо одговор да ће ова школа носити назив по овим дјевојчицама, а тај убица сигурно неће наћи смирај ни на другом свијету – навео је Вишковић.

Он је додао да ће изградњом новог објекта бити ријешен проблем Основне школе „Свети Сава“ чији је капацитет 600 ученика, док је у овом тренутку похађа више од 1.200 ђака.

– Услови рада наставника и ученика, велика гужва – све је то зато што школа није била пројектована за толики број ученика – рекао је Вишковић.

Он је рекао да се, осим основне школе, у Источном Сарајеву гради вртић, реновира средња школа, као и да се ради на проширењу капацитета Универзитета, зграде Музичке академије, позориште и сви садржаји који су потребни једној уређеној локалној заједници.

– Чињеница је и да овдје долази становништво са подручја других локалних заједница. Овдје долазе породице са дјецом и постоји потреба за таквим садржајима – истакао је Вишковић.

Архива