Шпирић: Положај Републике Српске на међународном плану све јачи

21.08.2023 Актуелно

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић тврди да је положај Републике Српске на међународном плану све јачи упркос унутрашњим и спољним настојањима да се уруше њене институције и компромитује руководство.

– Сви који сумњају у стабилност и самоодрживост Републике Српске и нису свјесни њене опстојности, не виде чињенице да су и Српска и њен предсједник Милорад Додик пожељни сарадници за оне који су озбиљни политички партнери, а не политиканти – оцијенио је Шпирић.

Шпирић је истакао да је, упркос разним подметањима, Република Српска чврсто опредијељена за европски пут БиХ, али који не потире њен значај и суштину њеног постојања.

– Додик није против разговора и договора, али је жестоко против потирања Републике Српске и нема сумње да иза таквог става стоје сви њени грађани – категоричан је Шпирић.

Он је нагласио да ће вријеме врло брзо показати да ли је политичка елита у Сарајеву, подржана изјавама опозиције из Републике Српске, научила нешто из глобалних преслагивања и унутрашњих неслагања.

– Нажалост, опозиција у Републици Српској још није у фази да скине пелене које заударају на унитаризам. Од њих у оваквој фази не очекујемо да ишта схвате, али политичко Сарајево треба да се окрене конкретним активностима и што прије сједне за сто да рјешавамо проблеме – сматра Шпирић.

Он је указао да процес судског прогона предсједника Српске представља процес изградње самосталности Републике Српске, иако политичко Сарајево у то тешко може да повјерује.

– Међутим, наш народ је одавно рекао да је тријежњење много теже од пијанства. Очекујем да ови који су опијени пустим обећањима, у виду санкција и притисака, што прије трезвено сагледају актуелни политички тренутак. Крајње је вријеме – констатовао је Шпирић.

Архива