Шпирић: БиХ не смије да постане жртва глобалне доминације

15.08.2023 Актуелно

Предсједавајући Дома народа Парламентране скупштне БиХ Никола Шпирић упозорио је политичке актере у Сарајеву да БиХ не смије да постане жртва глобалне доминације у којој се земље или сврставају или нестају, те поручио да ће побједа предсједника Републике Српске Милорада Додика у намјештеним „суданијама“ бити и побједа и БиХ.

– Политичко Сарајево упада у замку глобалне доминације својом ограниченом визијом у којој су институције Републике Српске и њен предсједник Милорад Додик једина сметња напретку. Њихов једини циљ су казне Додику као персонификацији Републике Српске, али пут до тог циља није добар, првенствено за БиХ – нагласио је Шпирић.

Шпирић је указао да борба за глобалну доминацију пали ватру на Балкану гдје се мале, а посебно вишенационалне државе или сврставају или нестају.

– Не смијемо упадати у замку сврставања него морамо договором гасити ватре, а не да их распламсавамо јер је то сценарио који је више пута виђен на овим просторима – рекао је Шпирић за Срну.

Он сматра да дневнополитичке игре и политикантство, које се увози из разних центара моћи, представља фитиљ који у усијаној политичкој атмосфери може бити кобан.

Шпирић је напоменуо да свако дошаптавање са међународним центрима моћи може охрабривати само оне ко још нису свјесни да БиХ не може бити ствар морања, већ договора.

– Инфузија мржње према Додику, коју политичко Сарајево прима извана, производи сљепило услијед којег не схвата да држи фитиљ за пламен заједничког страдања, а не формулу заједничког успјеха. Дотле – нека нам је Бог на помоћи! – поручио је Шпирић.

Архива