Радмановић: Они који намећу одлуке нису дио европске приче

11.08.2023 Актуелно

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић рекао је да они који намећу одлуке као ни они који их слијепо поштују не могу бити дио проевропске приче и да свима то мора бити јасно.

– Чак и да је Кристијан Шмит високи представник, он нема права да намеће законе и ту чињеницу би Тужилаштво БиХ то требало да зна – поручио је Радмановић коментаришући одлуку Тужилаштва БиХ да подигне оптужницу против предједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића, због, како је наведено, неизвршавање одлука Кристијана Шмита.

Радмановић сматра да иза ове одлуке Тужилаштва стоје они који не дају БиХ да иде напријед, те да се ради о политичком процесу, који БиХ може одвести у опасне воде.

– Када подижете оптужницу против легално изабраног предсједника Српске, ког је народ изабрао, онда то значи да је она подигнута против свих грађана Српске. У том случају можете очекивати бунт свих – поручио је Радмановић.

Радмановић је нагласио да се нада да ће Суд БиХ у овом случају бити „мало паметнији од Тужилаштва“, јер предсједник Српске има имунитет.

Он је оцијенио да се још једном показало ко су главни генератори политичких криза у БиХ.

– То, нажалост, траје још од 1996. године. Сви велики проблеми резултат су прије свега незаконитог дјеловања дијелова међунароне заједнице и ОХР-а – навео је Радмановић за Срну.

Кад год се чинило да можемо ићи напријед, да постоје одређени договори између кључних политичких актера у БиХ,напоменуо је Радмановић, онда је, као по неком правилу, долазило и до неких лоших и непромишљених потеза странаца, који су нам правили проблеме и удаљавали БиХ од пута ка ЕУ.

Архива