Ковачевић: Забрана протеста у Сарајеву значила би угрожавање људских права

28.08.2023 Актуелно

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Радован Ковачевић истакао је данас да би, у случају забране најављеног протеста у Сарајеву због подизања оптужнице против предсједника Милорада Додика, то било третирано као угрожавање људских права.

На питање да ли ће бити одобрен захтјев Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ да у петак, 1. септембра, организује протест у Сарајеву због подизања оптужнице против Додика, Ковачевић је за БХТ рекао да вјерује ће скуп бити дозвољен.

Он је истакао и да за институције Републике Српске не би било проблематично да неко бошњачко удружење организује сличне протесте.

Ковачевић је рекао да сада већ бројна борачка удружења из Републике Српске подржавају одржавање таквог скупа у Сарајеву.

Он очекује да ће то бити масован скуп подршке институцијама Републике Српске против оних који по налогу неизабраних странаца желе поново да прогоне српски народ, Републику Српску и њене институције и да иду ка томе да обесправе Српску и српски народ у БиХ.

– Мислим да ће и грађани Српске и из ФБиХ и слободномислећи људи у БиХ јасно да кажу онима који тако нешто покушавају да такве ствари неће моћи да прођу – нагласио је Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио да у државној заједници БиХ постоје неуставни Суд и Тужилаштво, који по одлуци некаквог човјека, који нема апсолутно никакав легитимитет да било шта ради у БиХ и већ му је истекао период дозвољеног боравка у БиХ, подижу оптужнице против демократски изабраних лидера Републике Српске и БиХ.

– Постоји нешто што смо јасно рекли, а то је да, уколико неко жели да настави тако, онда ништа у БиХ неће бити као прије – упозорио је Ковачевић.

Он је оцијенио да је јако занимљиво да нико из опозиције у Српској није ништа рекао против подизања оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика због тога што је испунио своју уставну обавезу и потписао указ о проглашењу који је усвојила Народна скупштина, а у којој сједе и представници опозиције.

– Онда се усуђују да говоре да је неко понизио Народну скупштину Републике Српске, а они нису ни гласали за те закључке на које се позивају. Као што су и прије говорили да ми угрожавамо војну неутралност Српске, а када смо је проглашавали нису гласали за то, јер су се и тада плашили својих страних ментора – нагласио је Ковачевић.

Ковачевић је рекао и да опозиција није реаговала ни када је стигла потврда из НАТО-а да није угрожена војна неутралност, као и када су уз консензус Сарајева назив „комисија за НАТО интеграције БиХ“ промијенили у „комисија за сарадњу са НАТО-ом“.

– Опозиција из Републике Српске покушава да нађе тему и ја их у том смислу разумијем. Међутим, као и обично, опет су промашили – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да је за Републику Српску важно да се отворе преговори за приступање ЕУ јер ће тада постати јасно да Унија неће да разговара са земљом у чијем Уставном суду сједе стране судије и у којој постоји странац који се лажно представља као високи представник.

Он је напоменуо да ће представници народа и грађана Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ у заједничким институцијама одлучивати о томе шта ће бити на нивоу БиХ.

– Ми ћемо већ током ове седмице имати сједницу Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, на којој ћемо усвојити одређене законе које је усвојио Представнички дом – рекао је Ковачевић.

Ковачевић, који је и портпрол СНСД-а, рекао је да је политика те странке увијек била да штити интересе грађана Републике Српске, те да ће то наставити да ради.

– Република Српска је већ припремила закон о Уставном суду БиХ, о томе како да стране судије буду замијењене домаћим, из БиХ, односно из Републике Српске и ФБиХ. То смо могли чути и од представника сарајевских странака које су дио Савјета министара. Да би смо до тог циља стигли, морамо да обавимо одређене задатке – указао је Ковачевић.

Архива