Ковачевић: Мађарска кључни партнер Српске у ЕУ

20.08.2023 Актуелно

Мађарска је и дефинтивно постала кључни партнер Републици Српској у ЕУ, јер руководство ове земље има потпуно разумијевање за позицију и ставове Српске, рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Ковачевић је навео да је дводневна посјета предсједника Српске Милорада Додика и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић Мађарској била прилика да на састанцима са највећим званичницима из свијета Република Српска изнесе своју перспективу, али и реално стање у БиХ.

– Без обзира колико неки покушавају да нас изолују, видимо да председник Републике Српске, коју званично људи виде као ентитет унутар БиХ, успијева и у овим оклностима да одржи састанке са највећим свјетским и европским лидерима – рекао је Ковачевић.

Он је напоменуо да најављено формирање савјета на чијем челу ће бити Додик и мађарски премијер Виктор Орбан, како би пратили реализацију договорених пројеката, показује озбиљност привредне и економске, али и политичке сарадње између Мађарске и Републике Српске.

– Тиме се показује да је битно да се испрати сваки сегмент и да из сваког вида сарадње извучемо максимум за Републику Српску и Мађарску – рекао је Ковачевић.

Када је ријеч о коментарима представника политичког Сарајева о стварним разлозима посјете Мађарској, он је рекао да се ту ствари никада не мијењају и да је свака сарадња коју Република Српска оствари за њих негативна.

– Сваки бољитак за Републику Српску они гледају са негативне стране, зато што они желе да виде само једно – а то је да Република Српска нестане. То неће видјети и треба да престану томе да се надају – рекао је Ковачевић.

С друге стране, додао је он, руководство Српске жели Федерацији БиХ свако добро и поздравља сваки пројекат чија ће реализација побољшати услове живота њених грађана.

– Исто тако, свјесни смо и да у БиХ ми немамо пријатеље, нити оне који желе да нам помогну, него само да се можемо солонити сами на себе. То је оно што руководство Републике Српски константно и ради – истакао је Ковачевић.

Он је рекао и да састанци у Мађарској са бројним европским и свјетским званичницима показују да руководство ради добар посао за грађане, те да очекује да ће ускоро стићи добре вијести када су у питању озбиљни економски енергетски пројекти.

Коментаришући предстојеће сједнице у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Ковачевић, који је и делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, истакао је да је Република Српска јасно изнијела своје ставове.

– Прво очекујемо попуњавање Савјета министара и да се министар финансија изабере из Републике Српске, конкретно из СНСД-а, као убједљиво највеће странке не само међу странкама које чине власт на нивоу БиХ, него као партија са убједљиво највећим повјерењем грађана и у Српској и у БиХ – рекао је Ковачевић.

С друге стране, додао је он, то је нешто што је договорено на политичком нивоу, с циљем да се обеззбиједи стабилност БиХ и како би почела реализација озбиљних економских и енергетских пројеката, од којих би корист могли да имају грађани и Српске и ФБиХ.

– Већ смо рекли и да је у БиХ тешко ићи у било какве нове пројекте док не кажемо да један Кристијан Шмит или било који други странац не може да доноси одлуке у БиХ, те да не може да доноси, мијења или поништава законе у БиХ. Јер, што онда одржавамо изборе, трошимо толике новце и малтретирамо грађане који излазе на изборе? Немојте ништа да радимо, него нека нам Нијемци или Американци пошаљу неког странца и нека они завршавају све – рекао је Ковачевић.

Он је поновио да је СНСД против тога, те да се залаже за суверенитет Републике Српске, али и суверенитет БиХ.

– Сматрамо да једини који требају, смију и могу да доносе одлуке у БиХ јесу демократски изабрани представници грађана и народа у БиХ. Само на тај начин можемо да покрећемо ствари напријед – рекао је Ковачевић.

Архива