Кошарац: Закони о Уставном суду БиХ и престанку важења мандата страним судијама морају ићи у процедуру

31.08.2023 Актуелно

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да ће на данашњој сједници Савјета затражити информацију о статусу СНСД-ових приједлога закона о Уставном суду БиХ и престанку важења мандата страним судијама.

Он је најавио и да ће Савјету министара представити закључак о одбацивању одлуке Европског суда за људска права у случају „Ковачевић“, те иницијативу о приступању БиХ унији БРИКС.

Говорећи о СНСД-овим приједлозима, Кошарац је за Срну рекао да закони о Уставном суду БиХ и престанку важења мандата страним судијама морају ићи у процедуру паралелно са Законом о Суду БиХ и осталим питањима из 14 приоритета, у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске.

– То је наш политички став, то је политика предсједника Милорада Додика и политика институција Српске. Инсистирамо на томе да закони о Уставном суду БиХ и престанку важења мандата страним судијама буду усвојени у што скоријем временском року – нагласио је Кошарац.

Због тога ће, како је истакао Кошрац, данас од министра правде у Савјету министара Давора Бунозе тражити потпуну информацију о томе у којој фази је радна група за правосуђе по питању два предложена закона.

Кошарац је подсјетио да су оба закона представљена на прошлој сједници Савјета министара, након чега су достављени радној групи за правосуђе, на чијем челу је министар правде.

Он је додао да је од изузетно велике важности да оба закона у најкраћем року дођу на дневни ред Савјета министара, а потпом и у процедуру у Парламентарну скупштину БиХ.

– СНСД и Република Српска су понудили рјешење. Водимо одговорну националну политику и знамо шта су нам приоритети у заштити интереса Републике Српске. Од тога нећемо одступити ни милиметар и то треба да буде јасно партнерима на заједничком нивоу – поручио је Кошарац.

Коментаришући оптужбе опозиције да је СНСД прекршио закључке Народне скупштине Републике Српске и да се бави политичком трговином, Кошарац је навео да се ради о бесмисленим и лажним тврдњама ради замајавања јавности.

– Не знам да ли је уопште потребно трошити ријечи на испразне популистичке приче истих опозиционих актера који су из скупштинских клупа бјежали главом без обзира увијек када је требало одлучивати о важним националним питањима – додао је Кошарац.

Када је ријеч о одлуци Европског суда за људска права у случају „Ковачевић“, Кошарац је поновио да је оваква одлука неспроводива, те да представља груби насртај на уставни поредак и Дејтонски мировни споразум.

– Данас ћу предложити да Савјет министара усвоји закључак којим се одбацује пресуда Европског суда за људска права у случају `Ковачевић` – најавио је Кошарац.

Он је истакао и да ће данас предложити колегама да Савјет министара размотри иницијативу о приступању БиХ БРИКС-у, унији коју су основали Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка.

Кошарац је навео да потенцијално чланство у БРИКС-у не искључује чланство у ЕУ, али да сасвим сигурно није политички условљено, што је, нажалост, пракса ЕУ у односу према БиХ.

– Зашто не бисмо отворили дискусију о чланству у БРИКС-у, унији наших пријатељских земаља које промовишу економску сарадњу и политички дијалог. Чињеница је да ова унија има све важнију улогу у глобалним оквирима, али и да су бројне земље показале заинтересованост за приступ овој организацији. Не постоји разлог зашто не бисмо отворено разговарали, те размотрили могућности и перспективе евентуалног чланства БиХ у овој међународној унији – рекао је Кошарац.

Архива