Кошарац: У Сарајеву не станују право и правда

30.08.2023 Актуелно

Забраном окупљања и протеста испред зграде Тужилаштва БиХ власти у Сарајеву још једном су, по ко зна који пут, доказале да у том граду не станују право и правда, а поготово демократска и људска права и слободе за српски народ као један од три конститутивна народа у БиХ, поручио је члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац коментаришући одлуку МУП-а Кантона Сарајево да забрани одржавање регуларно најављеног, мирног протеста пред зградом Тужилаштва БиХ.

– Колико је оваквих протеста пред зградом Тужилаштва и Суда БиХ одржано након подизања оптужница против муслиманских официра и команданата оптужених за најтеже и најгнусније ратне злочине. На десетине, можда и стотине, и никада ником из власти у Сарајеву није падало на памет да их забрани, иако су многи од њих били више него насилни. Како су у Добровољачкој улици у Сарајеву дочекане породице жртава ратних злочина које су дошле да обиђу мјесто страдања својих најмилијих, положе цвијеће и прислуже свијеће. Каменице и најружније псовке и забране за Србе – то је слика данашњег Сарајева, у чију се мултиетничност куну тамошње власти – поручио је Кошарац, који је упутио и питање шта би се десило када би Република Српска забранила слична окупљања Бошњака на својој територији.

Истакао је да је свима у Републици Српској јасно како у таквом Сарајеву и у таквој атмосфери дјелују Тужилаштво и Суд БиХ, који раде под притиском и очигледним утицајем бошњачких политичких партија и странаца који ништа добро не мисле Србима и Републици Српској.

– Ту врсту поруке жељели смо да пошаљемо на протестима пред Тужилаштвом БиХ – нагласио је Кошарац.

Он је додао да је забрана мирног окупљања и протеста пред Тужилаштвом БиХ такође и доказ да су организатори окупљања били потпуно у праву када су тај скуп назвали “Српска пред судом“.

– Подижући оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је, супротно вољи једног страног узурпатора и инквизитора, извршавао своју уставну обавезу, Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против свих Срба, против Републике Српске и српског народа. Управо зато нико неће моћи да нам забрани да се окупљамо и да се свим демократским средствима боримо за Републику Српску, за нашег предсједника и за све друге институције Републике Српске – поручио је Кошарац.

Архива