Каран: Грађанин Шмит, Суд и Тужилаштво БиХ – рушитељи БиХ

11.08.2023 Актуелно

Оптужница коју је подигло Тужилаштво БиХ против предсједника Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића нема везе са правом и владавином права, већ представља негацију народа, државе и суверенитета, а њоме су срушени сви конститутивни елементи државности, нагласио је професор Уставног права Синиша Каран.

Према његовим ријечима, ради се о надреалној ситуацији, а то је да неки неизабрани странац сам намеће законе и друге акте и тиме сам себе поставља да је и законодавна, и судска, и извршна власт.

– Други аспект је да то лице само ствара и институције које ће спроводити те његове неуставне акте, јер морамо поновити и нагласити да Суд и Тужилаштво нису уставне категорије. Истовремено, грађанин Кристијан Шмит развлашћује БиХ, која сада више није независна, већ само територија којом влада један обичан грађанин – наглашава Каран.

Он је поручио да су институције Републике Српске до сада налазиле адекватне одговоре на сличне притиске и да ће наћи и сад.

– Ово није оптужница предсједнику Републике Српске, директору Службеног гласника, него оптужница цијелом народу и Републици Српској, са једноставном циљем да нестане и да се тиме БиХ претвори у земљу једног народа“, оцијенио је Каран.

Он је нагласио да оваква врста протектората и колонијализма није забиљежена у историји.

Каран истиче да „има имало професионалног дигнитета Тужилаштво БиХ би подигло оптужницу против Кристијана Шмита због нарушавања уставног поретка БиХ, а не против легално и непосредно изабраног предсједника Републике Српске само зато што је извршавао своје уставне обавезе“.

– Да је ово политички монтиран процес јасно потврђује и саопштење америчке Амбасаде у БиХ која поздравља подизање лажне оптужнице, чиме се по ко зна који пут мијеша у рад правосуђа. Надамо се да још увијек постоји мало професионализма и дигнитета у Суду БиХ који треба да одбије потврђивање овакаве срамне оптужнице – истакао је Каран за Срну.

Архива