Додик на сједници Асоцијације Ствараоци Српске: Само јединствени чувамо националне интересе

21.08.2023 Актуелно

На Палама је одржана посебна сједница Координационог одбора Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ о одбрани Српске којој је присуствовао и предсједник Републике Милорад Додик.

Посебна сједница одржала се након санкција изречених руководству Републике Српске и подизања оптужнице против предсједника Републике Милорада Додика и вршиоца дужности директора „Службеног гласника“ Српске Милоша Лукића.

– Заједно смо били и када се нисмо разумјели, али били смо увијек јединствени и мислим да је то вријеме и та структура једнако показивала способност да се одрекне било каквих егоа, а да се усмјери на очување националних питања. И зато  мислим да је данас нама као друштву потребан широк дијалог који би се окупио у форуму, одакле би се поручило докле можете аутономно да дјелујете, а када више нема могућности да радите шта хоћете – истакао је Додик. 

Додик је нагласио да није овдје да осуђује нечије политичке ставове, већ да шаље поруке јединства.

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

– То јединство мора да буде манифестовано и кроз дијалог, али нажалост да ја као предсједник морам да кажем да не обављам дијалог са оним што се у Републици Српској зову опозиција, јер они не желе да разговарају ни о једном питању. Имају све одговоре на та питања. Лично мислим, а и сви са овога скупа, да се треба обавити разговор са свима и тражим платформу и форум на којем би се то могло десити. Из искуства чији сам и ја члан био те ратне Скупштине, која је постављена као регуларан орган, и чекало се шта ће та Скупштина рећи. Ноћима смо засједали, и чак смо навикли странце да чекају одлуке Народне Скупштине. Нису чак могли да подузму било какву мјеру – нагласио је Додик.

Додик је поручио да уколико си предсједник једне државе мораш бити спреман и на жртву.

– Сјетимо се само Хашког трибунала како је пресуђивао, односно како није. Како је судио тај суд, видите по пресудама, Срби су добили преко 1.100 година, а муслимани само 40 година. То оставља младим нараштајима лажну историју. Свега тога били смо свјесни и тада. То је била траума многих који су прошли кро то све само зато што су били Срби и бранили српске интересе и наш народ. И тада смо заједно били. Е уптаво то заједништво данас недостаје, јер на неким питањима нема и несмије бити дискусије – закључио је Додик.

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

На сједници су усвојени закључци и додијељене захвалнице руководству Републике Српске у знак подршке за храбру и бескомпромисну борбу у заштити и очувању Српске.

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Сједници, у згради „Мали дом“, присуствовали су и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, бивши предсједник Народне скупштине Републке Српске Драган Калинић, начелници општине Пале и Соколац Бошко Југовић и Милован Бјелица.

Архива