Ковачевић: Додик и сви ми немамо страх да радимо свој посао јер су нас грађани изабрали

09.07.2023 Актуелно

Кристијан Шмит је дошао у БиХ као странац без легитимитета и сам себе прихватио, рекао је за РТРС Радован Ковачевић, делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

– Ако прихватимо да он влада са БиХ, а не неко ко је изабран као представник народа онда ћемо погазити и себе и своја права – навео је Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да српски представници не воде никакву борбу за отцјепљење, већ институционалну борбу за заштиту права Републике Српске и Устава и уставног поретка БиХ.

– Уставна обавеза предсједника Српске је да потписује указе. Предсједник Српске Милорад Додик и људи око њега немају никакав страх да раде свој посао јер су од грађана изабрани да штите Републику. У томе нас сигурно никакав лажни цар Кристијан мали неће зауставити – поручио је Ковачевић.

Ковачевић каже да се у БиХ једино може функционисати тако да кључни унутрашњи фактори, односно три конститутивна народа и два ентитета, воде разговоре и договарају се.

– Што се тиче Српске, ми смо спремни да водимо дијалог, али у оквиру Устава БиХ. Потпуно смо одлучни и спремни да штитимо своја права и оно што пише у Дејтону – рекао је Ковачевић.

Ковачевић истиче да високи представник постоји само у Анексу 10 и јасно је дефинисано како се он бира и шта су његови послови.

– Тамо гдје је дефинисано како народ живи у БиХ, тамо се високи представник не спомиње. Ми не бисмо никада на њега пристали – закључио је Ковачевић.

Он је нагласио да је Република Српска потпуно спремна да штити своја загарантована права, све оно што пише у Дејтонском споразуму и свим његовим анексима, те нагласио да је могуће само оно што пише у тим документима.

Ковачевић је оцијенио да „враћање БиХ на Савјет безбједности УН значи да ће на највишој свјетској позорници међународних односа и права неко да говори о томе да се нападају права српског народа“.

– Враћање БиХ на Савјет безбједности УН иначе није нешто пожељно јер то значи да постоје проблеми, али је евидентно да их има и да неко атакује на права Срба, а нико неће да обрати на то пажњу. Позивамо све чланице Савјета безбједности да реално сагледају ствари и шта је то уставни поредак БиХ и да наставимо даље, да градимо дијалог и кроз њега покушамо да сачувамо БиХ, уколико је то могуће – навео је Ковачевић.

Ковачевић је поручио да се Савјет безбједности враћа и Српска сматра да је то битно и добро.

– Република Српска жели сарадњу са свима, али то не значи да ће да одустане од својих права. Српска жели добре односе и са САД, али то не значи да можемо с миром да гледамо да неко заштитом суверенитета назива критике демократски изабраног предсједника Републике, који по нашем Уставу изражава национално и државно јединство Српске – рекао је Ковачевић.

Коментаришући то што је Додик поднио кривичне пријаве против Шмита зато што се неовлаштено бави пословима високог представника и директора Службеног листа БиХ Драгана Прусине, јер је омогућио објављивање одлука такозваног високог представника, Ковачевић је рекао да у БиХ свако ко је тужен има право да се брани и одговори.

– Очекујемо да ће Шмит као одговор да пронађе адвоката. Оптужница и пријава је толико јасна да сумњам да може да се одбрани. Додик је овиме показао да смо ми друштво које вјерује у себе. Да то није урадио онда не би вјеровао ни у законе које смо усвајали, нити у указе које је потписивао. Додик стоји на челу цијелог процеса одбране Републике Српске и враћања свега што јој припада – рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, у Републици Српској сматрају да у БиХ има политичких проблема које треба рјешавати у политичкој арени и од тога се не одступа.

– Бранићемо наше грађане уколико било коме падне на памет да их на било који начин нападне. Међутим, ми смо увјерени да до тога неће доћи. Ми не бјежимо нигдје и знамо да из Републике Српске немамо гдје да побјегнемо. Одлучни смо у томе да је ово тренутак у којем морамо да одлучно и мирно кажемо да не могу више да газе Српску и њена права – поручио је Ковачевић.

Подсјетимо, предсједник Републике Српске Милорад Додик поднио је Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци кривичне пријаве против Кристијана Шмита и Драгана Прусине.

У саопштењу се наводи да се „у дужем временском периоду, почев од 01. августа 2021. године, Кристијан Шмит неовлаштено бави пословима високог представника за шта нема одлуку о именовању донесену од стране надлежног органа, а која је неопходна за именовање високог представника и што континуирано, у намјери да Републици Српској нанесе неку штету, лажно се представља као службено лице односно као високи представник у БиХ, знајући да није именован у складу са Анексом 10. Споразума о цивилном спровођењу Општег оквирног споразума за мир у БиХ, усљед чега не може имати легитимитет и овлаштење за доношење правно ваљане одлуке у име и за рачун високог представника у БиХ“.

Архива