Цвијановић: БиХ је заробљеништво из којег треба изаћи

28.06.2023 Актуелно

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је БиХ сада заробљеништво из којег треба изаћи и да посебне сједнице Парламента Српске које су одржане представљају реакцију на стални притисак и малтретирање.

Цвијановићева је поручила да се не може тражити да се испуне одређене ствари, а онда ће се за 20 година рећи да БиХ нису потребне стране судије и ОХР.

– Па, на шта личи ова земља? Јел треба да се мрцваримо 20 година на овај начин. Мислим да требамо као одговорни људи за судбину земље и процесе да се договарамо овдје – рекла је Цвијановићева синоћ новинарима у Народној скупштини Републике Српске.

Упитала је какве су то више мегаломанске и националистичке агенде у којима неко некоме треба да каже да не може постојати механизам кооординације или нешто друго.

Цвијановићева је подсјетила и на ратне злочине и процесуирање, наводећи да је у БиХ нормално да неки бошњачки официр или генерал добије пресуду и побјегне и никоме ништа.

– Је ли нормално постало да имате евиденцију и доказе, а да нико није пресуђен? – упитала је Цвијановићева.

Она сматра да се ствари морају увести и мирније воде а да се то се може једино ако се зна да БиХ има своје надлежности, као што их имају и ентитети.

Цвијановићева је рекла да је свједочила томе да су постигнуте споразуме покварили странци, као и да је 2012. године постигнут споразум о имовини и да је свједочила позиву да се изађе из тога.

– Дакле, раде против нас и како ја да вјерујем да је то за добробит БиХ и свих њених народа и грађана и ентитета? Није добробит док год нам праве раздор овдје – поручила је Цвијановићева.

Она је нагласила да док год бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић сваки други дан призива санкције – неће бити мира и реда.

– Оног дана када почнем да зовем странце да санкционишу неког мог колегу Бошњака – то је вријеме да одем из политике јер нисам у стању да ништа дам тој политици и земљи, ако ми треба Американац да уведе санкције Бећировићу или ми треба неки Бриселаш да уведе санкције некоме другом. Тог дана нисам за политику, јер нисам кадра да причам, да делегирам питања и разговарам са својим колегама – поручила је Цвијановићева, те навела да је то окружење у којем свакодневно сви радимо и живимо.

Говорећи о такозваном извођењу војске, она је нагласила да се то неће десити, јер о томе одлучује Предсједништво БиХ и да је потребно три гласа и консензус.

Према њеним ријечима, Народна скупштина Српске је дејтонска институција у којој су демократски изабрани представници Српске, иза њих стоје грађани Српске и нико не може рећи да раде нешто што је неуставно и због чега треба да иду да одговарају пред неким Судом и Тужилаштвом, јер имају свој политички став.

– Дошли смо до свијести да нећемо ово да трпимо. Нико није рекао ниједну ружну ријеч, нити урадио ништа било коме на основу његове националне припадности, на основу тога што припада другом ентитету, вјери. Ово је све цивилизовано и у духу тражења рјешења – истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да Српска жели са колегама из политичког Сарајева да направи договор да БиХ има закон и да се регулише Уставни суд БиХ и његово понашање, ко тамо може да сједи и како да одлучује и да се понаша.

– Да сваки грађанин на миру оде спавати и да зна да има кредибилну институцију, да зна да тамо сједе кредибилни људи и да зна да тамо нико неће политички одлучивати, него правно – навела је Цвијановићева, додајући да је БиХ стално у експерименту који боли и доноси проблеме.

Исто тако проблем који се дешава на Косову и Метохији, како каже, није направила Србија нити Српска, него неко други.

Она је захвалила народним посланицима у парламенту Српске и изразила наду да ће јучерашње засједање парламента Српске бити кретање у будућности.

– Могу им обећати да ћу уложити све своје напоре, и политичке и људске, да дођемо до заједничког рјешења јер знам да су нама одлуке овог типа које су једногласне и подржане од свих присутних важне за Српску, а не за Жељку Цвијановић, а нису ни против кога уперене – закључила је Цвијановићева.

Архива