Вишковић: Српски народ је током Другог свјетског рата поднио највећу жртву у својој историји

08.05.2023 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је грађанима Републике Српске 9. мај, Дан побједе над фашизмом.

– Поносни на славне претке, обиљежавамо Дан побједе, у спомен на дан кад је, прије 78 година, захваљујући и великој жртви нашег народа, сломљена фашистичка сила – наводи се у честитки премијера Српске.

Вишковић је нагласио да је „током Другог свјетског рата, српски народ, као предводник антифашистичког покрета на овим просторима, поднио највећу жртву у својој историји, приносећи на олтар слободе своје најбоље синове и кћери“.

– Њихову жртву, као ни страдање више стотина хиљада недужних цивила, никада не смијемо заборавити. У име недужних, који су убијани само зато што су се Богу молили на други начин у односу на њихове крвнике, немамо право на заборав – наводи се у честитки премијера Српске.

Вишковић је поручио да „генерације које тек стасавају морају бити свјесне размјера страдања нашег народа током Другог свјетског рата, те, надасве, поносни на слободарски подвиг својих предака који су дали огроман допринос да фашизам буде поражен.“

– Дан побједе је један од најважнијих датума у нашој историји, јер је означио крај нашег, огромног страдања и слом фашистичког настојања да нас избрише са лица земље – наводи се у честитки премијера Српске.

Архива