Додик се састао са Путином; Русија захвална Српској на пријатељском ставу

23.05.2023 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се у Москви са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином.

Екипа РТРС-а која је у Кремљу јавља да је на почетку састанка Путин рекао Додику да је захвалан Српској на пријатељском ставу према Русији.

Додик је рекао да Српска има потребу за сарадњу са Русијом на економском плану.

– Српска остаје упорна у свом ставу да не прати политике које иду само на једну страну – рекао је Додик.

Додик је рекао да Република Српска остаје упорна у свом ставу да не прати политике које иду за тим да пребаце кривицу само на једну страну у сукобу Украјини.

– И ми мислимо да Руска Федерација која је упорно се борила за свој безбјендосни оквир и која је покушавала и раније да обезбиједи те гаранције, напросто била присиљена везано за ову војну операцију – каже Додик.

Истакао да је Република Српска изложена многим притисцима.

– Ми нисмо дозвољавали да се донесе формална одлука о санкцијама према Руској Федерацији и због тога смо од западних партнера били изложени разним облицима притисака у виду санкција и суспендовања одређених пројеката и програма. Али, ми смо одлучили да напросто не будемо дио хистерије која се ствара, него да се пружи шанса да се то питање ријеши на нивоу Руске Федерације и Украјине – појаснио је предсједник Српске.

Додик је истакао да Српска разумије да то није сукоб Украјине и Русије, него сукоб Запада и Русије.

– У сваком случају Српска је стабилна и мирна, али изложена разним захтјевима о рушењу Дејтонског споразума – навео је Додик.

Додик је поновио да је Руска Федерација гарант Дејтонског споразума.

– Ми смо евидентирали преко 100 надлежности које смо имали имали гарантоване у Дејтону и Уставу бих, а које су Српској одузете. Све је то ишло кроз посљедњих 20 година наметања правила која су рушила међународно право – закључио је Додик.

Архива