Додик: Српска не признаје самопроглашено Косово; Амбасадор гласао мимо процедура

24.04.2023 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је гласање амбасадора БиХ у Савјету Европе доказ сталног кршења Дејтонског споразума и Устава БиХ.

– Ако је јасан став да самопроглашено Косово није признато, онда се према томе сви морају тако да односе. У БиХ о спољној политици одлучује Предсједништво, па је и за ту одлуку била потребна сагласност и других. Они сами не поштују себе, а очекују да их други поштују – рекао је Додик у Лакташима, коментаришући гласање амбасадора БиХ у Савјету Европе о Косову и Метохији.

Он је истакао да је амбасадор БиХ гласао без процедуре и сагласности Предсједништва БиХ, мимо утврђених процедура.

Додик је поновио да Република Српска не признаје самопроглашено Косово, нагласивши да је гласање амбасадора некоректно и неприхватљиво, те да се заобилажењем утврђене уставне процедуре и инструкцијама базираним на личним процјенама, непрестано наноси штету како Србима у БиХ, тако и у региону.

Додик је рекао да они који заговарају такав приступ захтијевају да Србија поштује територијални интегритет БиХ, а чим им се укаже прилика спремни су да уруше интегритет Србије и допринесу њеној сатанизацији.

– То је неприхватљиво. Република Српска не признаје самопроглашено Косово и било какав статус у било каквим организацијама – истакао је Додик.

Архива