Додик: Неприхватљиво да опозиција у Српској потенцира санкције према Русији

15.04.2023 Актуелно

Република Српска се стално развија у готово немогућим околностима и упркос сталним притисцима, укључујући и константне приче и галаму опозиционара да је у Српској све лоше, изјавио је предсједник Српске Милорад Додик.

Додик је поручио да у Српској може да се ради и пристојно живи.

– Разумијем конструктивне критике, али не и стална јадиковања опозиције. Широм Српске могу видјети позитивни пројекти. Волио бих да је наше друштво богатије, али оно се стално развија у готово немогућим околностима, политичким и друштвеним. Развија се и упркос сталним притисцима на органе који доносе одлуке. Дакле, развојна компонента у БиХ се спречава, а не подржава – додао је Додик.

Додик је истакао да је на плану развоја Српске задовољан као предсједник, с обзиром да је стање у Републици стабилно и када је ријеч о буџету.

– Пензије се исплаћују раније, као и социјална давања. Довољно је новца у буџету да се измире све обавезе – поручио је Додик.

Додик је напоменуо да одговорно тврди да Српска нема изазове и да ће успјешно рјешавати све што је потребно.

– Иза политичара једино остају успјешно реализовани пројекти – изјавио је предсједник Српске.

Он је рекао да „опозиција у Српској стално гледа црно и да им је опет крив он и за њихов најновији раскол“.

– Нисам уопште радостан због тога што се код њих дешава, јер бих волио патриотску и одговорну опозицију која разумије мјеру борбе за позиције. Ако данас имамо главну борбу везано за очување имовине Српске, онда би ту требало да буде опозиција, а није. Ако је наша главна борба за очување легитимитета Дејтонског споразума, онда би они требало да буду на том фону, а не да прихватају нелегитимног Кристијана Шмита, с њим се друже и говоре да је добродошао – истакао је Додик.

Додик је напоменуо да је неприхватљиво и да опозиција у Српској потенцира санкције према Русији, иако оне са стране БиХ нису уведене захваљујући људима из Српске.

– Захваљујући нама, БиХ није на непријатељској листи земаља када је ријеч о Русији. О томе говори и понашање неких од кључних људи Европске уније, попут високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља, који стално пита људе из руководства Српске на нивоу БиХ када ће увести Русији санкције – рекао је Додик.

Он је подсјетио да је са предсједником Србије Александром Вучићем разговарао да се наредне године исти дан отвори дионица ауто-пута од Кузмина у Србији до моста на Рачи, па до Бијељине.

– То је нама приоритет, а опозиционари попут лидера ПДП-а Бранислава Бореновића и других нека се распадају колико хоће. Ми ту морамо да успијемо и послије Ваксрса ћемо разговарати како то оперативно и заједно урадити, а све да покажемо да је то комуникацијски и интеграциони пројекат друштвеног, економског живота, па и повезивања народа – закључио је предсједник Српске.

Архива