Додик: Бореновић у Стразбуру глуми агилност, нека обезбиједи гласање против чланства тзв. Косова

26.04.2023 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик навео је да очекује да Бранислав Бореновић, који је у Стразбуру „и глуми агилност“, обезбиједи да се гласа против чланства такозваног Косова у Савјету Европе, а не само да се, како је рекао, фотографише поред застава других држава.

– Бореновић је оптужио СНСД да није обезбиједио став БиХ да се гласа против чланства такозваног Косова у Савјету Европе. Он је члан Парламентарне скупштине Савјета Европе и сада је у Стразбуру, говори да то може и глуми агилност по том питању. Очекујем да обезбиједи да се гласа против, не само да се фотографише поред застава других држава – навео је Додик на Твитеру.

На ванредној сједници Комитета министара у понедјељак је прихваћен захтјев Приштине за чланство у Савјету Европе.

Замјеница амбасадора БиХ у Стразбуру Тања Милашиновић Мартиновић је била уздржана приликом гласања, иако није било сагласности унутар институција БиХ у вези са гласањем о овом питању.

Кабинет српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић обавијестио је Сталну мисију БиХ при Савјету Европе у петак, 21. априла, да је став српског члана Предсједништва да се гласа против отпочињања процедуре у вези са чланством самопроглашеног Косова у Савјету Европе.

Архива