Вишковић-Кошарац: Влада Српске на наредној сједници усвојиће акциони план за Трговску гору

29.03.2023 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташом Кошарцем о активностима које, уз координацију овог министарства, спроводи Експертски и Правни тим за праћење стања и активности и вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада на локацији Трговска гора у Хрватској.

Вишковић је рекао да ће Влада на наредној сједници усвојити акциони план за провођење геолошких, хидролошких и сеизмолошких истраживања на територији Српске, који ће бити показатељи утицаја евентуалне изградње одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора.

За реализацију овог акционог плана, у Буџету Српске обезбијеђено је 1.000.000,00 КМ за 2023. годину, наводи се у саопштењу.

По усвајању овог акционог плана, на територији Српске приступиће се истраживањима утицаја на животну средину и здравље људи, евентуалне изградње одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора.

Вишковић је позвао Владу ФБиХ и ресорно министарство у федералној влади да усвоји сличан документ, те да на територији ФБиХ спроведу истраживања која ће бити показатељи утицаја изградње одлагалишта на Трговској гори.

Састанку са министром Кошарцем присуствовао је и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију у Влади Српске Бојан Випотник.

Архива