Ковачевић: Вашингтон би заједно са Додиком требало да штити Дејтон

30.03.2023 Актуелно

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да би САД заједно са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком требале да буду на путу заштите Дејтонског мировног споразума, који је добар јер је омогућио свима да живе у миру.

– Постало је популарно говорити за Републику Српску да је на некаквом руском путу. Додик је као предсједник Републике Српске искључиво на путу заштите интереса Српске и свих њених грађана. То је једини пут на којем ће остати – рекао је Ковачевић коментаришући за Срну изјаву америчког државног секретара Ентони Блинкена.

Он је навео да је једини пут на којем ће предсједник Републике Српске остати, заштита Устава БиХ као Анекса четири Дејтонског мировног споразума, чији су гарант, између осталог, и САД.

– САД би требало да буду заједно са Додиком и нама на путу заштите једног доброг мировног споразума који нам је омогућио да живимо у миру. Данас, ево, усвајамо буџет и повећавамо плате. Мислим да је то најбољи пут за БиХ и за све – рекао је Ковачевић.

Делегат Клуба српског народа изразио је жаљење што су се САД често понашале на начине који нису значили подршку Дејтонском мировном споразуму, Уставу БиХ и били у складу са уставним оквиром земље.

– Видимо да данас подржавају одлуке Уставног суда БиХ које су у потпуности антиуставне. Република Српска и Додик ће остати на принципима Устава БиХ и Дејтонског споразума. Штитићемо Устав и Дејтонски споразум чак и од Уставног суда који очигледно има мисију да крши Устав БиХ иако у њему пише да је његов први задатак управо да га штити – нагласио је Ковачевић.

Он каже да Уставни суд БиХ доноси одлуке које су у потпуној супротности са Уставом и жели да промијени уставну структуру у БиХ, али да у Републици Српској неће наћи партнера за то.

– Ми ћемо и даље штити уставну структуру, Устав БиХ, Дејтонски споразум и све што је тим споразумом предвиђено. Штитићемо то да у Републици Српској и БиХ сви грађани живе слободно, уживају сва своја грађанска права гарантована Уставном, без обзира на националну и вјерску припадност. На томе ћемо апсолутно инсистирати – поручио је Ковачевић.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен навео је на Твитеру да „напади предсједника Републике Српске Милорада Додика на основна права и слободе у Републици Српској показују да је на ауторитарном путу предсједника Русије Владимира Путина“, те да „Стејт департмент, којег заступа амбасадор Мајкл Марфи, наставља да се залаже за демократску и просперитетну будућност коју сви грађани БиХ заслужују“.

Архива