Додик: Петрич ће једном одговарати за кршење међународних споразума

04.03.2023 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је некадашњи високи представник у БиХ Волфганг Петрич кршио међународне споразуме, што је кривично дјело и да преступник попут њега не би требало да држи лекцију било коме.

Поводом Петричеве изјаве да су сви за то да Заједница српских општина на Косову буде удружење које нема ни извршну, ни законодавну власт и која није враста Републике Српске са којом имају „лоше искуство“, Додик је рекао да Српска има ужасно искуство са Петричем, који је како онда тако и сада у функцији поништавања српских националних интереса.

– Жао ми је што његова сјећања на Републику Српску нису трауматичнија од ових које описује, јер такав међународни насилник није боље ни заслужио. Сугерисање ком табору би требало да се повинује Србија и регион Балкана је рефлекс колонијалног управника који овај регион и приступ њему види кроз оно шта је радио у БиХ као високи представник – рекао је Додик.

Додик је истакао да је Петрич пионир озбиљне девастације Дејтонског мировног споразума, кршења Устава БиХ и озбиљног правног насиља због кога ће једном одговарати.

– Кршење међународних споразума је кривично дјело и преступници попут Петрича не би требало да држе лекције било коме. Што се тиче Заједнице српских општина то није удружење грађана како Петрич сугерише. Према Бриселском споратуму, Заједница српских општина по функционалности мора да одражава интересе српског народа на Косову и Метохији – рекао је Додик.

Архива