Вишковић: Жеља нам је да нас у Српској буде што више и да живимо што боље

25.02.2023 Актуелно

Република Српска се суочава с комплексним демографским проблемима који се манифестују смањењем стопе рађања, негативним природним прираштајем, одласком радно способног становништва. Међутим, Влада Српске предузима низ мјера како би се овим проблемима стало у крај.

Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске каже да иако млади људи данас касније ступају у брачну заједницу и имају знатно мање потомство него раније, Влада Српске чини све што је у њеној надлежности како би се ситуација промијенила.

– Као представници власти у Српској морамо предузети мјере које су у нашој надлежности. Не можемо мијењати нечији став и начин размишљања, али оно што можемо ми радимо, у складу с нашим могућностима. Урадили смо много, почевши од вантјелесне оплодње- Такође, од ове године имамо и Закон о породицама 4+, гдје породица код које је један родитељ незапослен остварује право на 750 КМ и на тај износ се плаћају порези и доприноси. Значај овог закона је првенствено у томе што смо на неки начин мајци као стубу породице обезбиједили одређена примања. Наш Закон о пензионо-инвалидском осигурању наводи да право на пензију може остварити неко ко има 15 и више година стажа. Мајка која има четворо и више дјеце примаће 750 КМ док најмлађе дијете не напуни 18 година, што значи да она већ тада има право на пензију по закону- наводи Вишковић.

Он, такође, додаје да је још једна од мјера пронаталитетне политике и субвенционисање стамбених кредита за младе брачне парове.

– Увели смо прије двије године бесплатно школовање за све студенте који редовно студирају на наша два јавна универзитета, бесплатан смјештај у домовима, те, може се слободно рећи, скоро бесплатну исхрану на дневном нивоу. Градимо нове домове, реновирамо постојеће, правимо нове факултете, улажемо у студентски стандард као никад до сада стварајући услове за све те људе – наглашава Вишковић.

Он истиче да се с посебном пажњом улаже и у предшколско образовање, гдје се проширују капацитети у постојећим вртићима, али и граде нови. Све су то активности које реализује Влада Српске, али, како каже премијер, у истом правцу наставиће и у наредном периоду.

– С поносом прихватам било коју иницијативу за градњу вртића у локалним заједницама. То ме посебно радује – каже Вишковић.

Напомиње да је Влада усмјерена на читав сет пронаталитетних мјера с циљем побољшања демографске политике.

– Имамо бесплатне уџбенике за дјецу од првог до петог разреда, као и за дјецу из социјално угрожених породица. Такође за младе људе, брачне парове, дјецу погинулих бораца дајемо до 50.000 КМ за покретање бизниса. Радићемо и даље у складу с нашим могућностима да нас овдје буде што више и да овдје живимо што боље – рекао је Вишковић.

Архива