Вишковић: Унапређивати и штитити уставну позиције Српске

26.02.2023 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је потребно задржати уставно-правни положај Републике Српске и одупријети се свим покушајима одузимања њених надлежности, које су гарантоване Дејтонским мировним споразумом, чији је саставни дио и Устав БиХ.

– Политички насртаји и притисци на Републику Српску не престају и не очекујемо да ће престати. Наше је да се боримо. Наше је да истрајемо само на поштовању Устава – нагласио је Вишковић.

Премијер Републике Српске навео је да и представнике других земаља који заговарају промјену Устава БиХ на штету Српске, пита да ли би било могуће у њиховим земљама нешто урадити што није у складу са највишим правним актом.

– Они тада сви заћуте. Ми нисмо никакви сепаратисти и лоши момци. Ми смо само легалисти. Оно што би свагдје на свијету морало бити поздрављено, тражимо да се поштује Устав, ништа мимо тога. Шта је наша грешка? Што тражимо да се поштује Устав земље у којој живимо? – упитао је Вишковић.

Он је рекао да Република Српска и њени представници немају ништа против надлежности БиХ које су прописане Уставом и да све мимо тога може бити само ствар договора и консензуса свих конститутивних народа.

– Сва друга наметања и притиске неће допустити актуелна власт. Предсједник, српски члан Предсједништва и предсједник Владе неће допустити да се било шта у БиХ уради на штету Републике Српске – нагласио је Вишковић.

Премијер Републике Српске је истакао да се неће одустати од захтјева за поштовањем изворног Дејтона, те навео да је Република Српска незаобилазан фактор у одлучивању, што поједини желе нарушити идејом о „духу а не слову Дејтона“, што је неприхватљиво.

– Ми се нисмо случајно нашли у Дејтонском споразуму и Анексу четири, односно Уставу гдје се јасно наводи Република Српска као незаобилазан фактор. Слово је оно што је признато, а ми тражимо поштовање изворног Дејтонског споразума. Ако је нешто застарјело и требало би мијењати, прописана је процедура. Не може се ништа мијењати под присилом и једнострано – истакао је Вишковић.

ИМОВИНА ПРИПАДА СРПСКОЈ, УСТАВНИ СУД БиХ ДОНОСИ ПОЛИТИЧКЕ ОДЛУКЕ

Предсједник Владе подсјетио је да су у прошлости високи представници наметали одлуке које су биле штетне по Републику Српску, али је нагласио да се измјене Устава могу доносити само уз сагласност ентитета.

– Борити се за своју позицију и мјесто у овако сложеним међународним околностима није процес који се може завршити за годину, пет или десет. Неки процеси се воде и 100 година. Морамо научити да истрајемо на нашем путу и да се боримо за наша права. Борба ће некада трајати деценијама, али ми тога треба да будемо свјесни и никада од те наше намјере не смијемо одустати – поручио је Вишковић.

Када је ријеч о имовини, Вишковић је навео да је то питање регулисано и прописано Уставом Републике Српске и БиХ гдје је тачно речено шта има БиХ, те подсјетио и на Дејтонски однос од 49:51 што се покушава нарушити одлукама Уставног суда БиХ и одузимањем имовине Српској.

– За нас је то светиња, ми се тога држимо. Нема никога у Републици Српској ко представља било коју институцију на било којем нивоу, да може од тога одустати или пристати на нешто што не пише у Уставу БиХ – изјавио је Вишковић.

Он је подсјетио и на одлуку Уставног суда БиХ који је одлучио да имовина припада Брчко дистрикту а не БиХ, наводећи да је и Брчко у власништву два ентитета, те додао да се само Српској покушава оспорити право на имовину и то одлукама суда у којем сједе тројица странаца који уз помоћ двоје бошњачких судија доносе овакве одлуке.

– Уставни суд БиХ је једини суд на свијету који не ради по Уставу. Да ради по Уставу не би никада могао донијети такву одлуку. Довољно је само да отворе прву страницу Устава Бих и да виде коме припада имовина – поручио је Вишковић.

Архива