Цвијановић: Хитно се вратити на терен договора и усаглашавања, у супротном ћемо опет стићи – нигдје!

25.02.2023 Актуелно

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да се сва поступања у БиХ требају под хитно вратити на терен договора и усаглашавања, јер ако начин рада буде супротан томе и у другим областима, онда ћемо опет стићи – нигдје.

– Прво, мени је разочаравајуће да смо поново дошли у ову ситуацију. Када дајете инструкције за гласање, ту није ријеч о личним, политичким или етничким принципима. Чак ни о државним, јер у овој земљи нико сам не представља државу већ иза тога стоје колективни органи. Ријеч је првенствено о Уставу и поштовању процедура и ту су ствари јасне, а шта ко од нас мисли о некој материји или садржају о којем се опредјељујемо, или шта од нас очекује неко из спољног свијета, то је нека сасвим друга ствар – нагласила је Цвијановићева.

Упитана да прокоментаришу изјаву министра иностраних послова у Савјету министара Елемдина Конаковића да не сматра да је прекршио Устав тиме што је дао инструкцију амбасадору БиХ у УН Свену Алкалају о начину гласања у УН, иако за то није било консензуса у Предсједништву БиХ, Цвијановићева је поновила да је за спољну политику надлежно Предсједништво БиХ, а Министарство иностраних послова проводи ту политику, не креира је.

– Шта је ту нејасно? Ако три члана Предсједништва подрже нешто онда је Инструкција МИП-а да се гласа за, или да се гласа „против“ ако су у томе једногласни у Предсједништву БиХ. Онда кад имају различита мишљења три члана Предсједништва, или се сложе да треба бити уздржан, тада МИП даје инструкцију – бити „уздрзан“ – указала је Цвијановићева.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва указала је да је овдје ријеч само о томе да ли се тога придржавамо или солирамо.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да Бећировић и Конаковић покушавају да наметну оно што је наратив Сарајева и муслимана у БиХ као став БиХ и оцијенио да таква политика не води доброме.

Архива