Вишковић: По формирању Владе ФБиХ слиједи захтјев за заједничку сједницу

17.01.2023 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да с нестрпљењем очекује формирање Владе Федерације БиХ како би одмах могао да упути захтјев за одржавање заједничке сједнице двије владе како би се рјешавала питања економије, заштите домаће производње и заједнички пројекти.

Вишковић сматра да би у БиХ требало да буде пракса да владе Републике Српске и ФБиХ најмање два пута у току године имају заједничке сједнице, напомињући да је свеједно да ли ће сједнице бити одржане у Бањалуци, Сарајеву или Мостару, а сматра да би чак било добро да то буде на локацијама попут Тузле или Бијељине.

– Чак би било добро да се макнемо из Бањалуке и Сарајева на неке друге дестинације и тиме покажемо грађанима да смо оперативни органи и да треба да рјешавамо питања економије, заједничке пројкете и заједничка питања од заштите домаће производње до енергетике – рекао је Вишковић за БХТ1.

Вишковић је напоменуо да има много пројеката и када је ријеч о питању путне инфраструктуре, те да је неопходна сарадња у сфери прерађивачке индустрије како би се јачали пољопривредни сектори и у Републици Српској и у ФБиХ.

– У Републици Српској је производња житарица, а у другом ентитету меса и месних прерађевина и млијека на већем нивоу – зашто то не користити у обострано задовољство да се вишкови и једне и друге стране распореде у БиХ по економским прихватљивим цијенама, а не да морамо све увозити из окружења – рекао је Вишковић.

Он се осврнуо и на претходну сарадњу коју је имао са предсједником федералне Владе Фадилом Новалићем, истичући да је то била коректна сарадња на премијерском нивоу.

– Имали смо коректну сарадњу као двојица премијера, али нисмо имали сарадњу двије владе по дубини – појаснио је Вишковић.

Када је ријеч о именовању министра трговине и туризма Републике Српске Севлида Хуртића на позицију министра за људска права и избјеглице у Савјету министара, Вишковић је рекао да то мора да прође процедуру у Парламентарној скупштини БиХ.

– Хуртић је још министар трговине и туризма у Влади Републике Српске. Није он нигдје отишао. Прво мора бити изабран у Парламентарној скупштини БиХ и оног момента када буде изабран, поднијеће оставку на функцији у Влади Републике Српске и онда ћемо се бавити питањем избора новог министра – рекао је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да у овом тренутку у Влади Републике Српске, у суштини, два министарства немају министра породице, омладине и спорта, те министра рада и борачко-инвалидске заштите, али је именовао вршиоце дужности, тако да ти ресори функционишу без неких проблема.

Он се осврнуо и на инцидент који се догодио у Сарајеву када су нападнута дјеца и родитељи српске националности, наглашавајући да виновници нису људи слабог имовинског стања, те да сви у БиХ треба да се окрену себи и својој породици.

– Тешко је као родитељ гледати да дјеца узвикују неке ријечи за које сам сигуран да не знају ни шта значе. То су дјеца од шест-седам година. Они то нису могли научити ни од политичара ни од власти, него су то чули негдје у породици, кући и окружењу. Морамо порадити више на себи, дјеци и окружењу. Када то урадимо, онда ћемо сигурно сви задовољније живјети – указао је Вишковић.

Када је ријеч о диференцираној стопи ПДВ-а и акцизама на гориво, Вишковић је рекао да у разговорима које је имао са представницима другог ентитета од првог дана није постојала сагласност за укидање акцизе на гориво.

Он је појаснио да су зато неколико пута додјелили новчане помоћи најугорженијим категоријама.

– Не може терет инфлације и кризе да поднесе неко са примањима од по неколико хиљада КМ и неко са примањем минималне плате – напоменуо је Вишковић.

Архива