Новаковић Бурсаћ: Препорука Европског парламента не може донијети ништа добро

18.01.2023 Актуелно

Члан Предсједништва СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ не види ништа добро у препоруци Европског парламента за увођење санкција предсједнику Републике Српске Милораду Додику и другим високорангираним званичницима Српске, уз напомену да ниједна резолуција нема обавезујућу снагу.

Бурсаћева је данас указала да је и раније било сличних препорука, указујући да је највећи проблем темељ на основу којег је дошло до препоруке Европског парламента, која се базира на изврнутим тезама и тврдњама о активностима које воде ка сецесији.

– То је темељна неистина и самим тим то препоруку као такву доводи у опасност и проблем њене исправности. Нити једна активност Додика и власти у Републици Српској није била усмјерена у другом правцу, осим очувања уставне структуре и принципа владавине права. А, принцип владавине права је један од основних принципа функционисања ЕУ – рекла је Бурсаћева.

Члан Предсједништва СНСД-а је навела да се из неких кругова много радило на томе да се излобира таква формулација, изразивши увјерење да таква препорука неће проћи Европски савјет јер би тако нешто само унијело непотребну нервозу и тензије.

Говорећи о НАТО интеграцијама БиХ и посјети члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића сједишту Сјевероатлантске алијансе у Бриселу, Бурсаћева је подсјетила на јасан политички став већине странака у Републици Српској, изражен кроз Декларацију о заштити уставног поретка и војној неутралности Српске и касније у битном сегменту Програма реформи БиХ.

– Никада нисмо рекли да не треба сарађивати са НАТО-ом, али у овом тренутку одлука о чланству није тема. То не треба да буде тема знајући да о томе немамо консезус – рекла је Бурсћева.

Она је подсјетила на изјаву српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић да је Бећировић током посјете Бриселу није износио ставове Предсједништва БиХ, наводећи да му очито треба утемељење у бирачком тијелу у Федерацији БиХ.

– Партнери, као што је рекла предсједавајућа Савјета минитара Борјана Кришто и лидер ХДЗ-а Драган Човић требају бити свјесни става Републике Српске и да не треба посезати за таквом врстом тема – напоменула је Бурсаћева за БХРТ-у.

Када је ријеч о кандидатском статусу, Бурсаћева сматра да кретање БиХ ка ЕУ није само ствар ове земље, него и односа европских институција као таквих, изразивши наду да ће се тај процес у будућем периоду развијати у добром правцу.

Бурсаћева је навела да састав Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ одражава изборну вољу народа Републике Српске, изразивши очекивање да ће четири делегата из СНСД-а и делегат из СДС радити као јединствени клуб.

Говорећи о односима унутар Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, Бурсаћева је истакла да се без СНСД-а дефинитивно неће моћи доносити одлуке, а указала је и да су претходни мандат власти у БиХ карактерисали крути ставови, наметања, условљавања, што ових дана медији и високи функционери СДА признају.

– Немогуће је тако функционисати и опструисати изборни капацитет који долази у конкретном случају из Републике Српске. Није могуће и није паметно. Тражимо од партнера да прихватимо једни друге у капацитету који нам је дао Устав и бирачи – рекла је Бурсаћева.

Она сматра да ће нови сазив Савјета министара сигурно бити формиран до краја јануара, те очекује од странака окупљених око СДП-а и НИП-а да имају другачији поглед у односу на СДА када је ријеч о тренутној стуцији у земљи и у погледу њене будућности.

Бурсаћева очекује да ће бити много посла у наредном периоду на Изборном закону, у којем, како каже, нема прописана процедура како се разрјешвају дужности чланови Централне изборне комисије, али да је опште правило да органи који су изабрали и именовали одређене људе на неке позиције могу да их смијене. 

Архива