Ковачевић: Српска навикла да од Велике Британије не може очекивати ништа добро

17.01.2023 Актуелно

Република Српска је већ одавно навикла да од Велике Британије, нажалост, не може очекивати ништа добро, али тврдње како једна мала Република Српска на било који начин помаже Русији у сукобу у Украјини не могу се прокоментарисати никако другачије него као обична гомила глупости, рекао је за РТРС савјетник предсједника Републике Српске Радован Ковачевић.

Нагласио је и да Српска нема никакву сецесију на дневном реду.

– Али, итекако има права да одлучно штити своја Уставом загарантована права и права која су гарантована и Међународним мировним споразумом чији је гарант, између осталог, и Велика Британија. Од тога нећемо одустати и у томе тражимо подршку и од Велике Британије и од свих других представника међународне заједнице – рекао је Ковачевић.

Истакао је да је Република Српска неутрална у вези са сукобом у Украјини и да је јасно речено да су и руски и украјински народ наши братски и пријатељски народи.

– Наша порука је веома једноставна: Не тјерајте нас да бирамо страну у сукобу наших, јер то нећемо учинити – поручио је он.

Указао је да било какве пријетње санкцијама Републици Српској или њеним руководиоцима због тога што неће да одустане од тога да штити своја загарантована права сигурно неће допринијети рјешавању кризе у БиХ, већ ће је само продубити.

Архива