Ковачевић: Европски парламент треба да санкционише Шмита и стране судије у БиХ, а не Додика

18.01.2023 Актуелно

Европска унија не може да уведе санкције предсједнику Републике Српске Милораду Додику без конценсуза свих чланица и до тога, сигуран сам не може да дође. Они треба да санкционишу Кристијана Шмита и стране судије у БиХ, рекао је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

Ковачевић је коментаришући резолуцију коју су усвојили посланици Европског парламента, а у којој се позива на увођење санкција предсједнику Републике Српске и другим високорангираним званичницима Српске због, како је наведено, „сецесионистичке реторике и поступака у БиХ, укључујући и обиљежавање празника које је Уставни суд БиХ прогласио неуставним“ рекао да ово нису добре поруке.

– Желимо да направимо дијалог са ЕУ. БиХ је и кандидат за чланство у ЕУ, и то није начин да се комуницира са демократски изабраним лидерима једне земље – нагласио је Ковачевић.

Ковачевић је позвао Европски парламент да уколико стварно имају толико жељу да некога у БиХ санкционишпу због угрожавања интегритета и суверенитета онда треба да почну од међуанродног фактора.

– На првом мјесту је Кристијан Шмит, па онда стране судије у Уставном суду БиХ, и још одређени страни представници који умјесто грађана и њихових демократских представника константо донесе одлуке и то одлуке које су веома често супротне Уставу БиХ и Дејтонском мировном споразуму. Поновићу да Шмит остаје у БиХ без икаквог легитмитета. Овакве ствари су потпуно неозбиљне – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да, ако су они почели називати нарушавањем територијалног интегритета то што Милорад Додик ради, да заштити Устав БиХ, да штити Дејтонски мировни споразум, онда смо, како каже у великом проблему.

– Потпуно смо сигурни да они у својим земаљама траже да се поштује устав, као што Додик и сви ми из Републике Српске тражимо да се поштује Устав онако како је написан, а не како неко жели – закључио је Ковачевић.

Архива