Додик: Кажњавање је знак немоћи, бирам да мислим својом главом

18.01.2023 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Европски парламент има право да изгласа шта год сматрају за корисно, али то не значи ни да је сврсисходно нити корисно.

На питање да прокоментарише резолуцију коју су усвојили посланици Европског парламента, а у којој се позива на увођење санкција предсједнику Републике Српске и другим високорангираним званичницима Српске због, како је наведено, „сецесионистичке реторике и поступака у БиХ, укључујући и обиљежавање празника које је Уставни суд БиХ прогласио неуставним“, Додик је истакао да се политика санкционисања умјесто политике дијалога и покушаја да се разумију други и другачији, нажалост, јавља и у Европском парламенту.

Предсједник Српске је нагласио да је то увијек знак немоћи, а не надмоћи како се покушавају представити кажњавања политички неподобних држава или појединаца.

– Због политике коју водим није страдао нико, БиХ није инвалиднија него што би иначе била, европски пут није доведен у питање, није доведен у питање њен територијални интегритет, па ме живо занима шта је инспирисало европарламентарце да предложе једну такву мјеру – рекао је Додик.

Он је у изјави за Срну поручио да бира да живи слободно и да сви у Републици Српској живе слободно.

– Бирам да одлучујем слободно и према својој савјести, да поштујем све правне акте Републике Српске и БиХ. Ако због тога треба да будем кажњен нека будем, али бар да се јасно каже и зна да сам кажњен јер сам мислио својом главом, поштовао Устав и руководио се националним интересима – поручио је Додик.

Архива