Цвијановић: Резолуција Европског парламента лобистички памфлет отргнут од стварности

18.01.2023 Актуелно

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да дио резолуције Европског парламента који се односи на БиХ дјелује као лобистички памфлет писан у Сарајеву, а не у Бриселу.

– Како друкчије објаснити овако очигледну пристрасност и необјективност, а на коју смо, нажалост, из ЕУ одавно навикли? Осим Милорада Додика, видјела сам да су одређене критике упућене и на рачун Србије. Што више напора улажете на очувању мира и стабилности у региону, већа је вјероватноћа да ће вас Европски парламент критиковати. Што сте досљеднији у поштовању Устава и међународног права, више ће вас оптуживати за наводну дестабилизацију – рекла је Цвијановићева за Срну.

Опет, с друге стране, додала је она, слабашни су им гласови, скоро нечујни, кад треба осудити оне што пуцају на дјецу која носе бадњак или оне што вријеђају и насрћу на родитеље и дјецу која се такмиче на фудбалског турниру.

Цвијановићева је изразила наду да то нису европске вриједности о којима свакодневно слушамо од званичника ЕУ.

– Ако ћемо непрестано бити на некаквом стубу срама или под пријетњом санкцијама зато што се досљедно држимо Устава и Дејтонског споразума, о каквој нам онда владавини права говоре – рекла је Цвијановићева упитана да прокоментарише резолуцију коју су усвојили посланици Европског парламента а у којој се позива на увођење санкција предсједнику Републике Српске Милораду Додику и другим високорангираним званичницима Српске.

Цвијановићева је упитала како је могуће да Милорад Додик, изабрани представник свог народа, угрожава сувереност БиХ, како то каже Европски парламент, а не угрожавају га већ годинама разни високи представници који су се стављали изнад демократски изабраних институција насилно мијењајући законе, петљајући се у рад правосуђа и радећи све оно што се у нормалном демократском друштву не би могло радити.

– Хоћу да кажем да су политичке поруке које добијамо из Брисела радикално неусклађене са прокламованим вриједностима на којима ЕУ почива. То је ужасно разочаравајуће. Да је Европски парламент стварни израз демократије, и да им је стало да и БиХ буде истински демократска, они би одавно ставили тачку на интервенционизам таквих неизабраних представника, а не би га само проблематизовали у једном случају и то онда кад су бошњачки политичари закључили да им та интервенција не одговара – нагласила је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ.

Све у свему, истакла је Цвијановићева, ова резолуција је, као и многе раније, отргнута од стварности и ничему не доприноси, али много чему штети у нашим узајамним односима

Архива