Вишковић: У протекле четири године плате повећане 39,8 одсто

27.12.2022 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је у Народној скупштини Републике Српске да је Влада током протекле четири године направила добре резултате, да је дошло до повећања плата од 39,8 одсто, покривености увоза извозом, те раста индустријске производње.

Вишковић је рекао током скупштинске расправе о сету предложених измјена закона о повећању плата у Српској да је број запослених премашио 290.000, што како каже, никад није било.

Он је истакао да предложено повећање плата у јавном сектору од пет одсто Влада проводи у складу са меморандумом потписаним са синдикатима, те да ће од наредне године доћи и до повећања давања пензионерима, борцима и социјалним категоријама у износу од 13,5 одсто.

Он је додао да је Влада Српске у протеклом мандату ограничавала марже, помагала социјалне категорије, те повећавала плате и пензије.

Говорећи о акцизама на нафту и нафтне деривате, Вишковић је рекао да је Влада Српске по том питању урадила свој дио посла, али да није имала саговорника по том питању у Федерацији БиХ.

Он је додао да је све што је дошло у буџет Српске по основу акциза враћено грађанима Републике кроз једнократне помоћи.

– Чак и пуно више него што је прикупљено акциза – рекао је Вишковић.

Он је упитао зашто остале потрошачке цијене нису пратиле пад цијена нафте?

Вишковић је истакао да предложеним повећањима плата неће бити обухваћени запослени у јавном сектору који примају плату а не долазе редовно на посао, јер ће такви добити отказ прије ступања на снагу сета закона о повећању плата од у јавном сектору.

– Већ има оних који су добили отказ – истакао је Вишковић.

Архива