Ковачевић: Сјећајући се жртава, борити се за боље сутра

27.12.2022 Актуелно

Изасланик предсједника Републике Српске Радован Ковачевић поручио је данас у Добоју на обиљежавању 107 година од првог транспорта Срба у злогласни аустроугарски логор да српски народ треба да буде јединствен и да се, сјећајући се жртава које су пале за слободу, бори за боље сутра будућих генерација.

Добој - обиљежавање - Фото: РТРС

Ковачевић је подсјетио на ријечи предсједника Српске Милорада Додика да за српски народ нема слободе ни живота, осим у својој држави.

– Зато је битно да чувамо нашу Републику Српску, јер је очигледно да су од турске окупације, преко аустро-угарске окупације, Првог и Другог свјетског рата до распада Југославије увијек сви кидисали на то да убију Србе и да Срби нестану са ових простора – рекао је Ковачевић новинарима, након полагања вијенца на Споменик жртвама добојског казамата код жељезничке станице.

Он је напоменуо да је једини период када су Срби живјели у слободи онда када си живјели у својим државама.

Ковачевић сматра да настојања да Срби нестану са ових простора нису завршена, те да на то указују и дешавања на Косову и Метохији, али и у Републици Српској.

– Зато је битно да будемо јединствени и да се, сјећајући се свих својих жртава које су пале за слободу, боримо за Републику Српску, за слободан живот њених грађана, без обзира како се они звали и којој вјери припадали – рекао је Ковачевић.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић навео је да је у Добоју у Првом свјетском рату убијено и умрло 12.000 недужно страдалих Срба, од чега више од 2.000 дјеце, само зато што су били Срби.

– Током историје увијек је страдао српски народ. И данас се води рат, само не оружјем, и увијек је против Срба, да нас је што мање. Зато је порука да се ујединимо и да стварамо услове да се боље и љепше живи, да омладину образујемо, школујемо и да им омогућимо да остану овде, јер нигдје боље и љепше им не може бити него тамо гдје су рођени – рекао је Томић.

Он је рекао да Срби могу да се слажу или не када је ријеч о политичким питањима, али да треба да буду јединствени када је у питању Република Српска.

– Имамо своју Владу, Народну скупштину, Полицију и тиме смо створили услове државе у којој межемо нормално, лијепо и цивилизовано да живимо. Стога, треба да се сложимо ујединимо и створимо услове за останак младих – рекао је Томић.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић рекао је да је неопходно обиљежавати и памтити мјеста страдања Срба, којих је на просторима бивше Југославије много.

– Све догађаје и стратишта треба редовно да обилазимо и поклањамо се страдалим жртвама, али и да на тај начин подсјећамо и опомињемо будуће генерације како нам се не би поновило – рекао је Ковачевић.

Кроз овај аутроугарски логор, први концентрациони логор у модерној Европи 20. вијека, прошао је 45.791 Србин, претежно депортован са подручја западне Србије, као и Сарајева, Сокоца, Рогатице, Горажда, Билеће и Требиња.

Међу логорашима су била 16.673 мушкарца и 16.996 жена и дјеце из БиХ, те 12.122 српска војника и један број старијих људи, жена и дјеце из Србије и Црне Горе, од којих је око 12.000 страдало.

Архива