Ковачевић: Народ је одлучио да влада СНСД, циљ је да нема блокаде развојних пројеката

12.12.2022 Актуелно

Страначки раговори о успостављању власти на нивоу БиХ су у току и СНСД у том процесу има кључну улогу, а основни циљ је да свако у свом домену ради послове који би грађанима и Републике Српске и Федерације БиХ могли донијети корист, рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

– До сада је била пракса да представници бошњачког народа или политичког Сарајева због својих ускостраначких интереса блокирају све у БиХ. То вријеме је прошло и вјерујем да долази период када ће се сви у БиХ окренути да раде у интересу грађана, како Републике Српске, тако и Федерације БиХ да би сви у БиХ могли да живе боље – нагласио је Ковачевић.

Он је указао на потребу реализације развојних пројекта који ће бити од користи за све грађане БиХ.

Ковачевић је рекао да СНСД није одлучио да уђе у власт на нивоу БиХ, већ грађани дајући свој глас кандидатима те странке.

– Они су ти који су јасно одлучили да је СНСД најјача политичка снага у Српској и дали јој могућност да заједно са својим коалициони партнерима форомира Владу и учествује у формирању власти на нивоу БиХ. Потпуно је јасно да је СНСД незаобилазни фактор у креирању и формирању власти и Републике Српске и заједничких органа на нивоу БиХ, гдје је увијек наш приоритетни задатак да штитимо интересе Српске – нагласио је Ковачевић.

Он је навео да су грађани Републике Српске дали повјерење кандидатима СНСД-а, како за српског члана Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић, тако и за предсједника Републике Српске Милорада Додика, те подсјетио да је СНСД сам, освојио више гласова на протеклим општим изборима, него сва опозиција заједно.

Ковачевић је додао да је СНСД имао недавно разговор са ХДЗ-ом, прије два дана у Бањалуци са представницима „Осморке“, а данас поново са представницима ХДЗ-а.

– Веома брзо ћемо доћи у ситуацију да именујемо кандидата за предсједавајућег Савјета министара и до формирања Савјета министара – рекао је Ковачевић за БХТ.

Он је констатовао да је Република Српска институционално стабилна, те да се имплементација изборних резултата, као и раније, најбрже одвија у Српској.

– Република Српска веома брзо формира своје институције, а очекујемо да ће крајем ове или почетком наредне седмице бити формирана и Влада – навео је Ковачевић.

Архива